Allt du skulle vilja veta om milkshake – med bästa receptet

Milkshake, så som många känner till den, är en dryck bestående av mjölk som mixats med en eller flera smaktillsatser och vanligen även glass. Det är inte ovanligt att drycken får en extra touch av lyx med en klick grädde och ett körsbär på toppen. 

Drycken går att köpa på de flesta caféer liksom diverse snabbmatskedjor och recepten flödar på internet. Sedan 1958 är ordet belagt i det svenska språket och idag finns det nog ingen som inte njutit av denna en varm sommardag. Men historien bakom dess uppkomst är det gissningsvis få som vet om. 

Hälsosam äggtoddy i begynnelsen

Första gången ordet milkshake användes i tryck 1885 var drycken allt utom barnvänlig. Det fanns inga elektroniska mixers att tillfoga och till en början ingen glass. Istället bestod drycken av whiskey, ägg och mjölk eller grädde. Den beskrivs ha varit en rejäl, hälsosam äggtoddy drink. Med whiskey såklart! 

Det sägs att om kunden uppskattade sin drink så skakade han eller hon hand med bartendern, vilket gav upphov till namnet – “milk” (mjölk) och “shake” (skaka). 

Anti-rasistisk symbol

Sedan dess har både tillredningen av och recepten på drycken ändrats många gånger om. Utöver att avnjutas som dryck blev milkshaken 2019 en känd anti-rasistisk symbol likväl som vid protester då flera politiska ledare fått milkshakes kastade på sig. 

Detta mynnade termen “milkshaking”, vilket i sin tur bland annat föranlett en brittisk antimuslimsk högerextremist att hota en tonårig flicka hållandes en milkshake och vid ett tillfälle bad polisen i Edinburgh McDonalds att inte sälja milkshakes på grund av ett politiskt möte som skulle hållas i närheten.

Sommarens bästa alkoholfria törstsläckare

Det tycks vara så att milkshakes, vilka kommer i alla möjliga smaker och färger, har många användningsområden. Avnjuts den inte som en drink för den vuxne kan den likväl stilla törsten en varm sommardag som för att muta sig till lugn hos ett ledset barn. 

Eller varför inte, på ett relativt oskyldigt och roligt sätt, skänka lite glädje och kontrast till mörkret, vilket representerar de mål vilka milkshakes kastas på.

Vinliv tipsar!

Bästa milkshaken med vuxensmak.

Ingredienser för två personer

 • 1 stor banan
 • 3 dl mellanmjölk
 • 1/2 tsk vaniljsocker
 • 2 isbitar
 • 4 kulor vaniljglass
 • 1 tsk kaffepulver 

Gör så här:

 • Skala bananen. Lägg i mixer.
 • Tillsätt vaniljsocker och kaffe, isbitar, vaniljglass och mjölk. Mixa till en jämn shake.
 • Häll upp i höga glas och servera.
 • Valfritt: Servera med löst vispad grädde på topp.
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

  Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.