Närmast ikonisk rätt som liknar en paella men ändå inte är paella. Ofta säger man arroz när vi i Sverige menar paella, just för att rättens huvudingrediens är just ris. Oavsett vilket är det värt varje ansträngning.
Ingredienser 4 personer
- 3 dl bombaris
- 500 g blandade färska skaldjur, gärna musslor, räkor, bläckfiskringar
- 1 l fisk- eller skaldjursbuljong
- 1 gul lök, finhackad
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 grön paprika, hackad
- 1 röd paprika, hackad
- 2 tomater, rivna eller finhackade
- 2 tsk paprikapulver
- 0,5 gram saffran
- 1 dl vitt vin
- Olivolja
- Salt och svartpeppar
- Färsk persilja till garnering
- Citronklyftor till servering
Gör så här:
- Värm upp buljongen och håll den varm.
- Hetta upp olivolja i en vid panna eller paellapanna.
- Fräs räkor och bläckfiskringarna mycket kort, någon minut. Plocka bort och lägga på ett fat.
- Fräs i samma panna lök, paprika och vitlök tills de mjuknat. Tillsätt de hackade tomaterna och låt koka ihop några minuter.
- Häll i riset och fräs i någon minut under omrörning. Tillsätt paprikapulver och saffran. Häll över vinet och låt alkoholen ånga bort.
- Tillsätt varm buljong så det täcker riset. Låt sjuda utan att röra för mycket. Fyll på med mer buljong efterhand om det behövs.
- Efter 10–12 minuter, tillsätt skaldjuren. Låt sjuda tills riset är klart och skaldjuren är genomkokta. Smaka av så att riset känns lagom mjukt.
- Ta av från värmen och låt vila några minuter. Garnera med hackad persilja och servera med citronklyftor.
- Servera med lite aioli och ett glas vin!
Vinliv tipsar!

Ecologica La Pluma Rosé, 2024
Nr 2197 • 99:-
Innovativ blandning på druvorna Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Merlot.
Fruktdrivet, balanserat rosé i mycket pigg, vital stil med inslag av röda bär, smultron, torkade kryddor, granatäpple, blodapelsin och tropiska frukter.
Perfekt till en riktigt härligt saffransstinn paella med skaldjur.
TILL VINET