Publicerat 11/11 - 2020

Världens godaste husmanskost

Förmodligen den godaste svenska rätten som finns. Serveras den dessutom med rätt tillbehör och ett härligt glas rött vin i stor kupa… Wallenbergaren äger! Nobelmiddagen nästa!

Wallenbergare

Gör så här

Blanda kalvfärs, salt och äggulor noggrant. Tillsätt grädde, blanda till slät färs (gärna med matberedare om möjligt). 

Forma färsen till fyra lika stora biffar. Vänd dem i ströbrödet.

Bryn wallenbergarna i smör på medelhög värme i 2 minuter på varje sida. 

Ugnsbaka dem sedan i 15 minuter (till innertemperatur på 65 °C).

Ingredienser för 4 personer
  • 500 g mager kalvfärs
  • 2 tsk salt
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl ströbröd
  • smör till stekning

Potatismos

Gör så här

Skala och skölj potatisen. Koka potatisen i saltat vatten tills de är mjuka, omkring 20 min. Häll av vattnet och ånga av potatisen. Mosa den i kastrullen med potatisstöt. Häll i mjölk, smör och olivolja. Krydda med salt och peppar. Rör moset slätt och luftigt.

Ingredienser för 4 personer
  • 1 kg potatis
  • vatten
  • salt
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 4 msk smör eller margarin
  • 1 msk olivolja
  • 3 krm vitpeppar

Brynt smör och ärtor

Gör så här

Lägg smöret i en kastrull, låt det bli brynt. Lägg ner ärtorna och låt koka i någon minut.

Ingredienser för 4 personer
  • 125 g smör
  • 150 g gröna ärtor

Lägg upp wallenbergarna och potatismoset på fyra tallrikar. Fördela smör och ärtor över wallenbergarna. Servera med rårörda lingon och ett glas rött vin i stor kupa.

Vinliv tipsar!

Noble Vines 667 Pinot Noir 2018

nr 6611 • 119 kr

Urgott och ännu godare till en wallenbergare med sin örtiga, kryddig ton, inslag av eukalyptus, mint, kakao, julkryddor och röda bär i fin balans.

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.