Förmodligen den godaste svenska rätten som finns. Serveras den dessutom med rätt tillbehör och ett härligt glas rött vin i stor kupa… Wallenbergaren äger! Nobelmiddagen nästa!
Wallenbergare
Gör så här
Blanda kalvfärs, salt och äggulor noggrant. Tillsätt grädde, blanda till slät färs (gärna med matberedare om möjligt).
Forma färsen till fyra lika stora biffar. Vänd dem i ströbrödet.
Bryn wallenbergarna i smör på medelhög värme i 2 minuter på varje sida.
Ugnsbaka dem sedan i 15 minuter (till innertemperatur på 65 °C).
Ingredienser för 4 personer
- 500 g mager kalvfärs
- 2 tsk salt
- 4 äggulor
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl ströbröd
- smör till stekning
Potatismos
Gör så här
Skala och skölj potatisen. Koka potatisen i saltat vatten tills de är mjuka, omkring 20 min. Häll av vattnet och ånga av potatisen. Mosa den i kastrullen med potatisstöt. Häll i mjölk, smör och olivolja. Krydda med salt och peppar. Rör moset slätt och luftigt.
Ingredienser för 4 personer
- 1 kg potatis
- vatten
- salt
- 2 dl mjölk
- 0,5 dl grädde
- 4 msk smör eller margarin
- 1 msk olivolja
- 3 krm vitpeppar
Brynt smör och ärtor
Gör så här
Lägg smöret i en kastrull, låt det bli brynt. Lägg ner ärtorna och låt koka i någon minut.
Ingredienser för 4 personer
- 125 g smör
- 150 g gröna ärtor
Lägg upp wallenbergarna och potatismoset på fyra tallrikar. Fördela smör och ärtor över wallenbergarna. Servera med rårörda lingon och ett glas rött vin i stor kupa.
Vinliv tipsar!
Laetitia Estate Pinot Noir
Rött vin på signaturdruvan Pinot Noir från San Luis Obispo County, Central Coast i Kalifornien, ett vin som legat närmare ett år på franska fat för att ge bra balans och komplexitet.
Härlig balans i närmast svalodlad stil, markerade frukttoner, inslag av röda bär, mogna jordgubbar och smultron, även karaktär av julkryddor, liten fatton, viss vaniljssötma i riktigt fin balans och med massor av elegans i eftersmaken.
Nr. 2192 • 179 kr