Wallenbergare – världens godaste husmanskost

november 11, 2020
Lästid 2 min

Förmodligen den godaste svenska rätten som finns. Serveras den dessutom med rätt tillbehör och ett härligt glas rött vin i stor kupa… Wallenbergaren äger! Nobelmiddagen nästa!

Wallenbergare

Gör så här

Blanda kalvfärs, salt och äggulor noggrant. Tillsätt grädde, blanda till slät färs (gärna med matberedare om möjligt). 

Forma färsen till fyra lika stora biffar. Vänd dem i ströbrödet.

Bryn wallenbergarna i smör på medelhög värme i 2 minuter på varje sida. 

Ugnsbaka dem sedan i 15 minuter (till innertemperatur på 65 °C).

Ingredienser för 4 personer
  • 500 g mager kalvfärs
  • 2 tsk salt
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl ströbröd
  • smör till stekning

Potatismos

Gör så här

Skala och skölj potatisen. Koka potatisen i saltat vatten tills de är mjuka, omkring 20 min. Häll av vattnet och ånga av potatisen. Mosa den i kastrullen med potatisstöt. Häll i mjölk, smör och olivolja. Krydda med salt och peppar. Rör moset slätt och luftigt.

Ingredienser för 4 personer
  • 1 kg potatis
  • vatten
  • salt
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 4 msk smör eller margarin
  • 1 msk olivolja
  • 3 krm vitpeppar

Brynt smör och ärtor

Gör så här

Lägg smöret i en kastrull, låt det bli brynt. Lägg ner ärtorna och låt koka i någon minut.

Ingredienser för 4 personer
  • 125 g smör
  • 150 g gröna ärtor

Lägg upp wallenbergarna och potatismoset på fyra tallrikar. Fördela smör och ärtor över wallenbergarna. Servera med rårörda lingon och ett glas rött vin i stor kupa.

Vinliv tipsar!

Mörk vinflaska med vit etikett - druva på Pinot Noir

Ascot Pinot Noir

Sommarbär i härlig Pinot Noir från Kalifornien. Här hittar vi också inslag av röda körsbär, liten vaniljsötma, julkryddor, fin balans, fattoner, ljus choklad, smultron och jordgubbar i fint sammansatt, druvpräglad stil.

Perfekt till en Wallenbergare som serveras med klassiska tillbehör. Eller till godaste falukorven. Servera vinet gärna en smula svalt.

Nr. 55250 • 109 kr

Nästa artikel
Druvan bakom amaronevinet