Gravad lax är ett måste på matbordet. Egentligen året om, men allra helst till påsk. Den bästa blir den man gör själv och det är närmast överraskande hur lätt det är.
Vinliv delar med sig av bästa receptet. Tar inte ens en kvart att fixa. Låt den sedan vila i kylskåpet i två dygn. Voilà! Till ett glas vitt vin från Tyskland… mmmmmycket gott!
Gör så här
Blanda socker, salt och peppar.
Lägg laxen med skinnsidan neråt. Gnid in laxen med blandningen på köttsidan.
Strö på dillen och lägg laxen i plastpåse. Lägg den med dillsidan neråt i en form.
Låt ligga i kylskåp 2-3 dygn.
Innan servering: Skrapa bort dill och kryddor från laxen.
Ingredienser
1,5 kg lax, sida, putsad och med skinn (tänk på att frysa laxen innan om du väljer en laxfilé som inte är odlad.)
1 dl salt
1 dl strösocker
grovhackad dill
5 tsk grovstött vitpeppar
Servera med citron och färsk dill, hovmästarsås och kokt mandelpotatis. Och till det ett glas kallt vitt vin från Tyskland, på druvan Riesling eller varför inte Pinot Gris eller Pinot Blanc…
Vinliv tipsar!
Tyska Favoriter
En riktigt skön samling tyska viner på bland annat nationaldruvan Riesling. Men samtidigt en samling som visar att tyskarna kan få kvalitet även på andra druvsorter.
Rieslingvinet har en härligt skarp syra med inslag av både citrus, gröna äpplen, mineral och fräschör. Vinerna på både Pinot Gris och Pinot Blanc kompletterar verkligen Riesling-vinet med sin lite mildare fräschör och markerad fruktighet.
Johan Franco Cereceda
• 739 kr