Publicerat 2/12 - 2020

Snabbaste receptet på gravad lax

Gravad lax är ett måste på matbordet. Egentligen året om. Den bästa blir den man gör själv och det är närmast överraskande hur lätt det är. Vinliv delar med sig av bästa receptet. Tar inte ens en kvart att fixa. Låt den sedan vila i kylskåpet i två dygn. Voilà! Till ett glas prosecco rosé… mmmmmycket gott!

Gör så här

Blanda socker, salt och peppar.

Lägg laxen med skinnsidan neråt. Gnid in laxen med blandningen på köttsidan.

Strö på dillen och lägg laxen i plastpåse. Lägg den med dillsidan neråt i en form.

Låt ligga i kylskåp 2-3 dygn.

Innan servering: Skrapa bort dill och kryddor från laxen.

Ingredienser

1,5 kg lax, sida, putsad och med skinn (tänk på att frysa laxen innan om du väljer en laxfilé som inte är odlad.)

1 dl salt

1 dl strösocker

grovhackad dill

5 tsk grovstött vitpeppar

Servera med citron och färsk dill, hovmästarsås och kokt mandelpotatis.

Vinliv tipsar!

Prosecco rosé Casa Canevel Rosé

”Äntligen kommer prosecco rosé till svenska marknaden. För nu är det tillåtet att producera rosa vin i svenskarnas favoritbubbeldistrikt.

Det här rosa bubbelvinet dricker jag gärna till snittar på kallskuret, som aperitivo”

Johan Franco Cereceda

Nr 75170 • 129 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.