Publicerat 2/12 - 2020

Snabbaste receptet på gravad lax

Gravad lax är ett måste på matbordet. Egentligen året om, men allra helst till påsk. Den bästa blir den man gör själv och det är närmast överraskande hur lätt det är.

Vinliv delar med sig av bästa receptet. Tar inte ens en kvart att fixa. Låt den sedan vila i kylskåpet i två dygn. Voilà! Till ett glas kylksåpskall riesling från Tyskland… mmmmmycket gott!

Gör så här

Blanda socker, salt och peppar.

Lägg laxen med skinnsidan neråt. Gnid in laxen med blandningen på köttsidan.

Strö på dillen och lägg laxen i plastpåse. Lägg den med dillsidan neråt i en form.

Låt ligga i kylskåp 2-3 dygn.

Innan servering: Skrapa bort dill och kryddor från laxen.

Ingredienser

1,5 kg lax, sida, putsad och med skinn (tänk på att frysa laxen innan om du väljer en laxfilé som inte är odlad.)

1 dl salt

1 dl strösocker

grovhackad dill

5 tsk grovstött vitpeppar

Servera med citron och färsk dill, hovmästarsås och kokt mandelpotatis.

Vinliv tipsar!

Casa Marrone Blanc de Blancs Organic Brut

Spännande nyhet från Italien, ett bubbelvin producerat på världens bästa vitvinsdruva, Chardonnay. Vinet är ekologiskt.

Vitt bubbel från södra Italien med markerad fruktkaraktär, inslag av både tropisk stenfrukt, citron, päron, persika med härlig fräschör, smakrikt och med medellång eftersmak i balanserad, solvarm stil.

Det här bubblet dricker jag gärna till lite kallskuret, kanske några snittar på krämig tonfiskröra, räkor eller till gravad lax. Serveras kylskåpskallt.

Johan Franco Cereceda

Nr 50022 • 99 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.