Nu säljs ett av världens mest mytomspunna viner i Sverige

Andra världskriget tog slut 1945. Samma år producerades det ett vin som gått till historien som ett av världens bästa, mest legendariska, mytiska. Nu säljs det på Systembolagets vinauktion. Utropspriset är svindlande. För att inte tala om vad det tidigare kostade…

Redan tidigt 2000-tal började Systembolaget med vinauktioner. Då var intresset enormt och efter några auktioner fanns många förståsigpåare som menade att nu finns det inte fler gamla viner att sälja.

Men analysen var uppåt väggarna. Det tycks nämligen finnas outtömliga resurser i svenska hem, vinkällare som är till bredden fyllda med rariteter och som ibland går under klubban. Intresset bland svenska vinkonsumenter och investerare, vin är en ypperlig investering om man träffar rätt, är också rekordstort och sedan några år tilldrar sig också monopolets vinauktioner, som är ett samarbete med Bukowskis, också i blickfång för den internationella vinsamlareliten.

Och nu kommer det intresset öka ytterligare. För i höstens första vinauktion (kolla in auktionskatalogen), som inleds den 31 augusti, finns ett mycket speciellt vin som auktioneras ut: Château Mouton Rothschild 1945. Vin från Bordeaux. Utropspriset är satt till 60 000 kronor.

Det är ett vin som enligt världens expertis inte bara är ett av de allra bästa som producerats, det är också ett av de mest förfalskade. Det sägs, inte utan viss ironi i fine wine-kretsar, att det har konsumerats mer än dubbelt så mycket Mouton Rothschild 1945 som det överhuvudtaget producerats.

Detta vin ska emellertid vara äkta vara, då vinet såldes i början på 1970-talet på Systembolaget direkt från slottet i Bordeaux och sedan dess legat i vinkällaren hos en och samma vinvän.  I Systembolagets prislista, katalog nummer 2 för år 1971 hittar vi vinet. Priset då? 74 kronor!

Etiketten må se för jäklig ut, liksom förslutningen. Men det är vin ganska högt upp i flaskan, ungefär där flaskhalsen börjar, något som kan vittna om att vinet inte utsätts för alltför aggressiv oxidering.

Men visst, en chansning är det alltid, det finns inga garantier för att vinet ska vara i perfekt kondition.

Men om vinet nu skulle säljas för utropspris innebär det en nästan tusenfaldig värdestegring.

Vin som investering blev plötsligt lite mer intressant.

För att inte tala om hur gott det skulle vara att öppna en flaska Château Mouton Rothschild 1945 till lördagens grillade oxfilé med lite pressad potatis och mustig sås på trattkantareller… och kanske lite chips.

Faktaruta
  • Château Mouton Rothschild 1945
  • Pauillac, 1er Cru Classé
  • Bottled no 2919
  • Stored in root cellar
  • Worn label
  • Corroded capsule
  • Bought at Systembolaget in early 70’s and thereafter stored in the same root cellar

För dig som vill läsa mer

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.