Italiensk vingigant med familjen i fokus

La famiglia, ett italienskt begrepp som blivit sinnebilden för vår syn på Italien. Adderar vi vin och mat, ja då dröjer det inte många minuter innan vi bokat en resa. Varför inte till Veneto? Där vingiganten Tommasi håller hov.

Vinerna från Veneto i norra Italien har under flera decennier varit en favorit bland svenska vinkonsumenter. Inte ett dugg konstigt, med tanke på den mångfald viner som kommer härifrån. 

Vi hittar ju storheter som amarone, prosecco, ripasso, vita friska viner från Soave, lätta röda från Valpolicella och söta viner tillverkade på torkade druvor, på appassimentometoden.

Alltså, den mångfalden!

Men det är inte bara bredd, det finns djup också. Några av landets och därmed världens bästa viner produceras kring staden Verona.

På den basen står familjen tillika vinhuset Tommasi. Som en av de främsta representanterna för Venetos viner, tar man också gärna taktpinnen för utvecklingen. För det behövs. Vi vet att vin går i trender och att vi är mycket ombytliga. Det har man upptäckt på Tommasi som motverkar med kvalitet, nya viner och volym. 

En sällsynt välfunnen kombination.

Själv har jag hunnit med både ett och flera besök hos det anrika huset. Och varje gång slagits av energin i både vingården och källaren. Det är ett rasande tempo men där familj och tradition samtidigt sätts i fokus. 

I Italien är ju familjen viktig och när vi hamnar hemma hos Tommasi ser vi att det inte är en gest, utan stort allvar. Hela familjen är involverad i vinhusets angelägenheter. Och som drivkraft att hitta nya vägar, nya marknader, att ha ett högt tempo.

På italienskt vis.  

Sa jag att de vinhuset grundades så tidigt som 1902 och att det idag drivs av nio familjemedlemmar, syskon och kusiner? Fjärde generationen.

Det liksom sitter i väggarna. 

Det också.

Vinliv tipsar!

Tommasi Adorato Organico

Spännande vitt vin på box från Italien på lokal Chardonnay. Tillverkat delvis på torkade druvor enligt appassimentometoden.

Det här vinet dricker jag gärna till en smakrik fiskgratäng, som aperitif eller till en fantastisk ramensoppa med extra tvist.

Nr 3517 • 279 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.