Plötsligt händer det. Du är nöjd, maten på tallriken är uppäten och vinglaset gapar tomt. Men nu infinner sig oron: Vad ska jag göra med vinet som blivit över? Blir det inte dåligt om jag sparar det?
Du har avslutat middagen och det är kvar vin i flaskan. Så vad göra?
Här är ju faktiskt boxen överlägsen då vinet håller i flera veckor efter att den öppnats. Vinet i en flaska har det lite svårare och det har med luft att göra. Ju mer luft vinet kommer i kontakt med, desto större chans att vinet – så småningom – förstörs.
Att vin kommer i kontakt med luft är samtidigt en förutsättning för att vi ska kunna dricka det. Först när vinet syresätts, blir det mjukare, får en fin mognad och fruktighet. För mycket luft under en längre tid leder däremot till oxidation, vilket får vinet att smaka övermoget, tråkigt, fruktlöst.
Så vad göra med vin som blir över? Antingen kan man använda slattarna till såser eller annan matlagning. Eller så sparar man det och då ska man tänka på följande:
Vinlivs hjälpreda för att spara vin
- Se till att försluta vinflaskan rejält. Luft är som bekant vinets – i värsta fall – fiende.
- Förvara alltid det sparade vinet i kylskåp. Ljus och värme påskyndar vinets utveckling.
- Häll gärna över vinet i en mindre flaska. Ju mindre luft som kommer i kontakt med vinet, desto bättre.
- Det finns både pumpar och gas som man sprutar ner i vinet. Funkar absolut, känns däremot rätt onödigt.
Men hur länge håller då vinet i en öppnad flaska? Det är lite olika beroende på vad det är för vin. Kolla in vår hjälpreda.
Vinlivs hjälpreda för vinets hållbarhet i öppnade flaskor
- Vitt vin – två till tre dagar, tappar möjligen något i friskhet
- Vitt fatlagrat – tre, fyra dagar, klarar sig generellt bättre tack vare fattonen
- Bubbelvin – egentligen bara max en dag eftersom bubblorna sedan försvinner
- Rosévin – tre dagar, friskheten kan försvinna men frukten finns kvar
- Rött vin – tre, fyra dagar där framför allt en eventuell strävhet slipas bort
- Rött fatlagrat – upp till en vecka eftersom vinet redan utsatts för luftkontakt
- Sött vin – en tio dagar där frukten kommer att mogna, men socker är ju konserverande
- Portvin/madeira/söt sherry – flera veckor då vinerna redan utsatts för oxidering
Både doft och smak kommer att förändras under tiden vinet sparas. Men det kommer inte bli dåligt. I alla fall inte om man följer Vinlivs hjälpreda för att spara vin.