Lär dig prova vin: Smaken

Varför provar man vin? Jo, för att veta om det smakar bra och värt att köpa. Men tänk på att smaken inte är allt.

Nu har vi kommit till den roligaste delen av vinprovningen: avsmakningen. Alltså att få ta sig en klunk, skölja vinet i munnen för att hitta nyanser, kanske öppna munnen försiktigt och dra in lite luft för att få en retronasal känsla…

Stopp! Retronasal?

Jo, bakvägen via doftcentrat. Tekniken går ut på att man har vin i munnen, öppnar munnen försiktigt (luta dig inte framåt), dra in lite luft så att vinets doft når ditt doftcentrum som ligger förbi svalget, upp mot näsan.

Nyanser, det är nämligen det en vinprovning handlar om. Att hitta dessa. Och att doften är så viktig att vi ofta säger att ett vin smakar si eller så, trots att det är doften vi menar. För vi har bara fem grundsmaker: salt, surt, sött, beskt och umami. Resten är doft.


En bra övning kan vara att testa dessa grundsmaker för att se hur just du upplever dem. 


Visst, strävhet är ju en reaktiv sensation. Liksom hetta. Men detsamma kan man säga om exempelvis syra. Droppa lite citron på tungan så kommer du att märka att tungan reagerar, drar ihop sig lite, det känns skarpt på tungans bakre sidor och den börjar producera saliv för att balansera PH-värdet i munnen. 

Sötma känner vi ofta på tungans spets, beskan i tungroten, sälta längst ut på tungspetsen och slutligen umami på hela tungan. Just umamin brukar också karakteriseras som en blandning av salt och sött.

En bra övning kan vara att testa dessa grundsmaker för att se hur just du upplever dem. 

Det svåra är att hitta ord på det vi upptäcker. Men det bästa är då att börja brett, typ frukt, för att sedan se om vi kan närma oss mer detaljspecifikt. Kanske är det lite mogen ton, kanske tropisk karaktär, kanske en fruktsallad där mangon känns markerad, en mogen mango med parfymerade inslag.

Kom ihåg: använd ord som alla kan förstå. 

För vinprovandet handlar också om att kommunicera. Vinliv tipsar!

Grande Nuit Cabernet Sauvignon 2018

Aromatisk med inslag av svarta vinbär i doft, nyklippt gräs, röda bär, fruktig.

Markerad fruktighet, röda bär, svarta vinbär, mogna jordgubbar, nyklippt gräs, grön paprika, balanserad smak med fräschör och viss strävhet.

Passar perfekt till pasta med mustig köttfärssås eller vegetarisk lasagne.

Nr 71912 79 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.