Varför provar man vin? Jo, för att veta om det smakar bra och värt att köpa. Men tänk på att smaken inte är allt.
Nu har vi kommit till den roligaste delen av vinprovningen: avsmakningen. Alltså att få ta sig en klunk, skölja vinet i munnen för att hitta nyanser, kanske öppna munnen försiktigt och dra in lite luft för att få en retronasal känsla…
Stopp! Retronasal?
Jo, bakvägen via doftcentrat. Tekniken går ut på att man har vin i munnen, öppnar munnen försiktigt (luta dig inte framåt), dra in lite luft så att vinets doft når ditt doftcentrum som ligger förbi svalget, upp mot näsan.
Nyanser, det är nämligen det en vinprovning handlar om. Att hitta dessa. Och att doften är så viktig att vi ofta säger att ett vin smakar si eller så, trots att det är doften vi menar. För vi har bara fem grundsmaker: salt, surt, sött, beskt och umami. Resten är doft.
En bra övning kan vara att testa dessa grundsmaker för att se hur just du upplever dem.
Visst, strävhet är ju en reaktiv sensation. Liksom hetta. Men detsamma kan man säga om exempelvis syra. Droppa lite citron på tungan så kommer du att märka att tungan reagerar, drar ihop sig lite, det känns skarpt på tungans bakre sidor och den börjar producera saliv för att balansera PH-värdet i munnen.
Sötma känner vi ofta på tungans spets, beskan i tungroten, sälta längst ut på tungspetsen och slutligen umami på hela tungan. Just umamin brukar också karakteriseras som en blandning av salt och sött.
En bra övning kan vara att testa dessa grundsmaker för att se hur just du upplever dem.
Det svåra är att hitta ord på det vi upptäcker. Men det bästa är då att börja brett, typ frukt, för att sedan se om vi kan närma oss mer detaljspecifikt. Kanske är det lite mogen ton, kanske tropisk karaktär, kanske en fruktsallad där mangon känns markerad, en mogen mango med parfymerade inslag.
Kom ihåg: använd ord som alla kan förstå.
För vinprovandet handlar också om att kommunicera.
Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje
dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.
Åldersgräns25 år eller äldre
Vinliv innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år
Vinliv använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster, erbjudanden och annonser till dig Cookie settingsJAG FÖRSTÅR
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.