Höstens vin sätter Abruzzerna på kartan

Få saker har betytt så mycket för Italiens vinnäring som druvan Primitivo. Ursprunget är visserligen Kroatien, men vinbönderna i Abruzzerna i östra Italien har sedan länge sett dess storhet.

Primitivo slog igenom med dunder och brak för 20 år sedan.

Vinerna stod för något nytt, med bärig karaktär i fokus, konsumentvänliga toner till ett mycket konsumentvänligt pris. Att ursprunget var, som vi trodde, italienskt gjorde naturligtvis sitt för populariteten.

Det fanns en tid då mycket av det italienska vinet var hellre än bra, mörkrött och nästan drickbart. Ingen storhetstid direkt, men vinet fick i alla fall fart på ekonomin i synnerhet bortom de klassiska regionerna Toscana, Piemonte och Veneto. Ofta skickades det enklare vinet direkt till nordliga regioner i landet där det användes till att ge mörk färg till de bleka norditalienska vinerna.

Men det är nu länge sedan.


Idag upplever regioner som Abruzzerna en renässans. Flera kvalitetsproducenter jobbar mer och mer med viner med tydligare druvtypisk karaktär.

Fortfarande är det bärighet och mycket smak som gäller. Men med finess.

Och så finns maten alltid i fokus hos producenterna. Italien har ju den traditionen att vin ska stå på matbordet.

Viner på Primitivo blir ofta mörka i färgen och får en karakteristisk varm ton med hög alkohol och fruktsöta inslag, i synnerhet i eftersmaken.

Höstens vin?

Tveklöst.

Och alldeles perfekt till den där mustiga grytan som puttrar på spisen.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.