fbpx

Bästa glaset till bubbelvin

Ett glas ska inte bara vara snyggt, utan också ändamålsenligt. Det ska alltså inte vara för litet eller för stort, för smalt eller för brett. Svårt? Egentligen inte.

Glas har kommit att bli allt viktigare för vinupplevelsen. Det har helt enkelt att göra med att vi är idag bättre vindrickare än någonsin. Vi vet mer, vi känner mer och vi lägger större vikt vid upplevelsen.

Så varför inte? Låter rimligt, eller hur?

Om vi nu fokuserar på bubbel finns ju några glasvarianter att välja mellan: Flöjt, kupa eller vitvinsglas. Olika stora, olika kupor, helt enkelt olika utseenden.

Min favorit? Under de 25 år jag provat vin professionellt har vinindustrin utvecklats enormt och det jag kommit fram till är att glasets betydelse inte ska underskattas. Jag kör därför helst ett vitvinsglas, modell större. Då får aromen utrymme, jag kan snurra på glaset för att frigöra ännu mer doft, och så tycker jag helt enkelt om känslan att hålla i ett större glas.

Ett högt vitvinsglas på ben med en hyfsat djup kupa, omkring 35 – 40 centiliter, och en diameter på sju, åtta centimeter är det bästa champagneglaset.

Det är både exklusivt, ändamålsenligt och snyggt. Precis som det ska vara.

Merlot Champagneglas 33 cl
(Orrefors) ca 299 kr

Extravagant och fantastiskt härlig retrokänsla! Mer exklusivt än ger en bra dryckesupplevelse. Men så kan det få vara ibland.


Merlot Champagneglas 33 cl

(Orrefors) ca 299 kr

Klassiskt, elegant, närmast svalt i sin utformning. Härlig känsla att hålla i det och skåla med det, men glaset stänger in aromen en smula för mycket.


Veritas Sauvignon Blanc 2-pack 44 cl
(Riedel) ca 599 kr

Ursnyggt skuret glas, både elegant och ändamålsenligt med riktigt skön hållkänsla. Snurrbart och snyggt att skåla med. Helt klart bästa bubbelglaset.