Bästa glaset till bubbelvin

Ett glas ska inte bara vara snyggt, utan också ändamålsenligt. Det ska alltså inte vara för litet eller för stort, för smalt eller för brett. Svårt? Egentligen inte.

Glas har kommit att bli allt viktigare för vinupplevelsen. Det har helt enkelt att göra med att vi är idag bättre vindrickare än någonsin. Vi vet mer, vi känner mer och vi lägger större vikt vid upplevelsen.

Så varför inte? Låter rimligt, eller hur?

Om vi nu fokuserar på bubbel finns ju några glasvarianter att välja mellan: Flöjt, kupa eller ISO, alltså det standardiserade vinprovarglaset. Olika stora, olika kupor, helt enkelt olika utseenden.

Min favorit är varken eller. Under de 30 år jag provat vin professionellt har vinindustrin utvecklats enormt och det jag kommit fram till är att glasets betydelse inte ska underskattas.

Jag kör därför helst ett vitvinsglas, modell större. Då får aromen utrymme, jag kan snurra på glaset för att frigöra ännu mer doft, och så tycker jag helt enkelt om känslan att hålla i ett större glas.

Ett högt vitvinsglas på ben med en hyfsat djup kupa, omkring 35 – 45 centiliter, och en diameter på sju, åtta centimeter är det bästa champagneglaset.

Det är både exklusivt, ändamålsenligt och snyggt. Precis som det ska vara.

Och jag menar, dricker jag champagne, då kostar jag gärna på ett dyrare glas.

Tips!

Rumours Champagneskål 34 cl

Extravagant och fantastiskt härlig retrokänsla. Som glas är det snyggare, mer exklusivt än ger en bra dryckesupplevelse. Men så kan det få vara ibland.

Table Top Stories ca 89 kr st

Merlot Champagneglas 33 cl

Klassiskt, elegant, närmast svalt i sin utformning. Härlig känsla att hålla i det och skåla med det, men glaset stänger in aromen en smula för mycket.

Orrefors ca 215 kr st

Veritas Sauvignon Blanc 2-pack 44 cl

Ursnyggt skuret glas, både elegant och ändamålsenligt med riktigt skön hållkänsla. Snurrbart och snyggt att skåla med. Helt klart bästa bubbelglaset.

Riedel ca 550 kr paret

Vinliv tipsar!

It’s a Blanc de Blancs Brut

Vinet har en fin fruktig ton med inslag av vit persika, clementin, citron, lime, lite gråpäron i frisk och torr stil med mycket lättdrucken, läskande karaktär.

Det här vinet dricker jag som aperitif eller gärna till lite kryddstark mat från Asien och till några hårdostar. Vinet vinner på att serveras väl kylt. 

Nr 50303 •  119 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.