Publicerat 21/11 - 2019

Så mycket bubbel behövs till minglet

En middag, kanske en större bjudning eller varför inte ett härligt mingel med bubbelvin? Snittarna förbereder vi dagen innan eller tar hjälp med för exakta portioner. Men hur mycket vin ska vi ha?

Visst älskar vi party, i alla slags former. Glöggbjudningar, bröllop, parmiddagar (nåja) och härligt mingel. Både att ha och att gå på. Maten är svår att beräkna, men hellre för mycket. Men vinet? Hur mycket ska vi bjuda på?

Det är bara att erkänna att det hänt att man gått på bjudningar och när det börjar bli som roligast, ja då tar drickat slut. 

Inget vidare, varken för arrangör eller gäst. Så det gäller att beräkna.

Exakt hur mycket vin som krävs är aldrig givet eftersom det är mycket som spelar in: Vilka sällskap man bjudit in, nykterister, hur många som egentligen är drickvuxna, gravida, hur många som kör hem alternativt sover över, hur minglet är upplagt, hur många snittar. 

Och hur länge det var tänkt att minglet skulle hålla på.

Vinliv har därför tagit fram en lathund för rätt mängd vin till bjudningen:


Lathund


Buffé i form av gående bord


En flaska på två personer. Se till att varva vitt och rött och några extra flaskor alkoholfritt.


Trerättersmiddag


Välkomstskål, en flaska på åtta personer.


Förrätt, en flaska på fyra personer


Dessert, en flaska på åtta personer.


Varmrätt, en flaska på två personer och detta oavsett om det är rött eller vitt. 


Och det viktigaste av allt.

Mingel med bubbel 


Här räcker (kanske) en flaska på två personer. Men se till att ha ytterligare en flaska på två personer i reserv.


Vinliv tipsar!

Perfect Day Pink Bubbles

“Ett bubbelvin från Italien på druvan Sangiovese. Vinet har en uppfriskande fruktsöt ton med inslag av smultron, jordgubbar, persika i balanserad stil med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna som aperitif i trevligt sällskap eller till små snittar på fisk, skaldjur eller kallskuret. Ett perfekt mingelvin som får mig att längta till sommaren.”

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.