Publicerat 15/10 - 2019

Ekologiskt viktigaste trenden för cava

Cava går som tåget. Fler och fler upptäcker det spanska bubbelvinet. Samtidigt satsar producenterna på att tillverka ekologisk cava.

Ekologiskt vin betyder mindre svavel i tillverkningen, mindre besprutning och generellt en större hänsyn till naturen.

Precis som det ska vara.

Detta är tillsammans med en kvalitetshöjning den stora trenden i cava-land, vinområdet söder om Barcelona i Spanien. En win win, som de själva uttrycker det.

För allt fler vill ha det spanska bubbelvinet. Dessutom är många också noga med att köpa ekologiskt vin. Många producenter väljer alltså att hörsamma detta och satsar just på ekologisk tillverkning och en uppenbar kvalitetshöjning.

Det är en process som tar tid.

Att höja kvaliteten på sina viner görs inte över en natt. Det kräver en rad uppoffringar, inte minst att tänka nytt, något som har en stundtals ganska lång startsträcka i den konservativa vinvärlden.

Att dessutom börja producera ekologiskt är än mer en utmaning. Rent administrativt gäller att fylla i massor av blanketter för att erhålla tillstånd, en så kallad certifiering som bygger på en rad regler som ska appliceras i vingården.

I sanningens namn finns flera producenter som jobbar ekologiskt men väljer att inte certifiera. Detta på grund av en hög kostnad, men också en säkerhet då de kan gå tillbaka till konventionell vintillverkning om de tycker att det känns bättre.

Idag är det möjligen en trend att jobba ekologiskt. Imorgon kommer vi se fler ekoviner.

När det gäller kvalitet är det mer en fråga om vision och – inte minst – kunskap.Vinliv tipsar

Ekologiska Reserva de la Familia

”En av de alla bästa spanska ekologiska bubbelvinerna i sin prisklass med sin rena smak, fruktiga ton och friska karaktär. Jag dricker den gärna som aperitif eller till en förrätt på skaldjur, gärna grillade havskräftor med enklare sås på persilja, vitlök och flingsalt.”
Johan Franco Cereceda

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.