Ekologiskt viktigaste trenden för cava

Cava går som tåget efter proseccons tappade marknadsandelar . Fler och fler återupptäcker nu det spanska bubbelvinet. Samtidigt satsar producenterna på att tillverka ekologisk cava.

Ekologiskt vin betyder mindre svavel i tillverkningen, mindre besprutning och generellt en större hänsyn till naturen.

Precis som det ska vara.

Bästa mousserande i Spanien

Detta är tillsammans med en kvalitetshöjning den stora trenden i cava-land, vinområdet söder om Barcelona i Spanien. En win win, som de själva uttrycker det.

För allt fler vill ha det spanska bubbelvinet. Dessutom är många också noga med att köpa ekologiskt vin. Många producenter väljer alltså att hörsamma detta och satsar just på ekologisk tillverkning och en uppenbar kvalitetshöjning.

Det är en process som tar tid.

Hålla nere pris per flaska

Att höja kvaliteten på sina viner görs inte över en natt. Det kräver en rad uppoffringar, inte minst att tänka nytt, något som har en stundtals ganska lång startsträcka i den konservativa vinvärlden.

Att dessutom börja producera ekologiskt är än mer en utmaning. Samtidigt som man vill hålla samma pris per flaska. Rent administrativt gäller att fylla i massor av blanketter för att erhålla tillstånd, en så kallad certifiering som bygger på en rad regler som ska appliceras i vingården.

Ekocertifiering

I sanningens namn finns flera producenter som jobbar ekologiskt men väljer att inte certifiera. Detta på grund av en hög kostnad, men också en säkerhet då de kan gå tillbaka till konventionell vintillverkning om de tycker att det känns bättre.

Idag är det möjligen en trend att jobba ekologiskt. Imorgon kommer vi se fler ekoviner. När det gäller kvalitet är det mer en fråga om vision och – inte minst – kunskap.

Cava brut och annat torrt

Liksom i flera andra länder som producerar bubbelvin är det viktigt med torrhetsgrad. den är ju stundtals lite ologisk då termen sec, torr på franska, indikerar bubbel med viss sötma.

Men på spanska och i Cavalnd är brut torrt vin och får inte ha mer än 12 gram socker per liter. Det finns ännu torrare bubbel, extra brut där max är 6 gram socker och brut nature där det inte får gå över 3 gram socker. Knbastertorrt i alla ära, men den kanske bästa balansen hittar man nog i vcava brut, trots allt.


Vinliv tipsar

Sofia y Sebastiàn, Cava is Best Enjoyed with Friends

Spännande cava från Spanien tillverkad på de tre lokala druvorna Macabeo, Parellada och Xarel-lo.

Spänst i doften fin liten syra, fräschör, lättdrucket med inslag av både gröna äpplen, citron, liten sälta, frukt i fin balans och medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna på stående fot, i köket till matlagningen eller på en härlig picknick med kallskuret från Spanien.

nr 51641 • 79 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.