Lyxbubbel till halva priset

Bättre än cava, mer prisvärt än champagne och avsevärt godare än prosecco. What? Jo, crémant är lite av Frankrikes dolda skatt. Och en av de mest spännande producenterna är…

Det bubblar minst lika mycket som en champagne, omkring 49 miljoner bubblor i en flaska. Och när vinet kommer från Bourgogne, är det samma druva, den högt uppskattade, hyllade, avgudade Chardonnay.

Crémant de Bourgogne, bara namnet är ju klassiskt och lockande. Kärmig, gott, lite brödigt med massor av friska toner. Precis som bubbelvinet. Tillverkat på en andra jäsning på flaska, precis som champagne, med druvor från samma klimatologiska zon.

Det kan inte bli bättre.

Jo, priset. Nu signalerar inte begreppet crémant samma lyx, flärd och exklusivitet som champagne. Och det kanske vi ska vara glada för. Det blir billigare så. Halva priset, typ. 

En av de mest spännande producenterna är Louis Bouillot, grundat redan 1877 i Nuits-St-Georges, i hjärtat av Bourgogne. Här kan man konsten att tillverka ursprungstypiska viner från området och bubblet som är lite av ett signum för den klassiska producenten har blivit en internationell hit. 

Inte minst för att vinfirman gärna sätter sin crémant i ett gastronomiskt sammanhang. Heder åt det! 

Fortfarande skeptisk? 

Prova deras Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut på halvflaska, 89 kronor. Som hittat. Och fullständigt övertygande.

Vinliv tipsar!

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut

“Spännande crémant från Frankrikes bästa vinregion, Bourgogne, i perfekt vardagsstorlek, 37,5 cl.

Välbalanserat bubbel med friska toner, inslag av citrus, gröna äpplen, mjuka bubblor, vit persika, lätt brödig karaktär med medellång eftersmak i vintypisk stil.

Det här vinet dricker jag gärna som aperitif, till snittar på Skagen eller till gratinerade havskräftor.”

Johan Franco Cereceda

Nr 768802 • 89 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.