I Sverige är det nästintill lika vanligt att ett hushåll har ett sällskapsdjur, som att inte ha det. Fyrbenta, håriga och gosiga familjemedlemmar som kommunicerar annorlunda än människan, men som ändå ofta omnämns som den bästa vännen.
Katt, hund och kanin är bland de vanligaste djuren att ha i hemmet. Många växer upp med djuret likt ett syskon, värnar om det som sin käraste ägodel och lägger otaliga pengar på mat, leksaker och veterinärkostnader. Att djuret skulle finnas i hemmet av någon annan anledning än som sällskap, stöd eller beskydd vore otänkbart.
Sällskapsdjur eller maträtt
I andra delar av världen ser det dock annorlunda ut, detsamma om man tittar bakåt i tiden. Redan 9000 år f.Kr. hade nomader i Mellanöstern husdjur i syfte att bistå människor som föda.
Trots att det världen över anses vara tabu att äta det vi anser vara sällskapsdjur, är katt, hund och kanin exempel på djur som dagligen serveras i olika maträtter.
Hundkött ger energi
Katt äts bland annat i södra Kina, norra Vietnam och några länder i Sydamerika. Hund äts främst i asiatiska länder som Kina, Sydkorea och Indonesien, men även i enstaka afrikanska länder.
Att man äter dessa djur handlar dels om behovet av att mätta många magar och att det inte finns resurser eller traditioner av att ha djur inomhus, dels om tänkbara kulturella övertygelser om att exempelvis hundkött ska öka en mans libido och ge energi.
Marsvinet är serverat…
Ett annat djur som många förmodligen skulle häpnas att få serverat är marsvinet. Marsvinet härstammar från Peru, ett land i Sydamerika där djuret ätits i över 7000 år, långt innan det blev ett husdjur.
Där föder man ofta upp djuret på ekologiskt sätt, det marknadsförs som ett alternativ till fågel och rött kött och även som ett sätt att minska den negativa påverkan vilken konsumtion av djur har på miljön.
Förbud att äta hund och katt
Vad som är okej eller inte handlar alltså kanske främst om tradition, hur djuren tas om hand, vägen till det eventuella matbordet. I flera länder har det blivit förbjudet att förtära hund och katt och straffen för den som bryter mot lagen kan bli både dyra och långa. I Sverige finns det dock inget regelverk som rör detta, vilket grundar sig i att det aldrig funnits behov eller tradition av att äta djuren.
Husdjuret som restauranggäst
Den som upplever detta som väldigt känsloladdat bör stanna i Europa, av många ansedda som den mest husdjursvänliga delen av världen. I många länder, inklusive Sverige, är det inte ovanligt att exempelvis hunden välkomnas på restauranger och caféer liksom vilken annan gäst!