Förrätt
Kronärtskocksröra med örter
4 portioner
Vackert upplagda snittar i all ära, men det är så härligt avslappnad när gästerna får lägga ihop sina egna drinktilltugg. Här är grunden en örtig kronärtskockshummus som man sedan kan toppa med lite allt möjligt färdigmarinerat.
1 förpackning kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
1 burk kronärtskockshjärtan à 400 g
1 msk tahini
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
½ dl citronsaft
½ dl hackade örter, t ex dill och persilja
salt
svartpeppar
Till servering
rostade baguetteskivor marinerade oliver
marinerade kronärtskockshjärtan
inlagd rostad paprika
cocktailkapris
1. Skölj kikärter och kronärtskockshjärtan. Låt rinna av.
2. Häll ner samtliga ingredienser, förutom örterna, i en matberedare och mixa till en slät kräm.
3. Smaka av med salt och peppar och avsluta med att vända ner örterna.
4. Låt gästerna breda på lite kronärtskocksröra på en brödskiva och toppa med valfritt tillbehör.
Maison Robert Olivier Blanc
119 kr, 750 ml
Ett härligt smakrikt vitt vin med både kryddiga toner, massor av frukt och en pigg syra.
Varmrätt
Trepepparbiffar, rostade morötter med rökig yoghurt och örtigt grönt
4 Portioner
Jag gillar när middagar känns generösa. Det handlar inte om att pilla med en massa detaljer, arrangera uppläggningar med pincett eller ens använda dyra råvaror. De här biffarna är maxade med peppar vilket ger en kittlande hetta. Morötterna med rökig dressing är inspirerade av en av mina matidoler, Dorie Greenspan. Du kan förbereda både biffar och morötter, bara att värma på när det är dags. Även yoghurten går bra att förbereda.
Trepepparbiffar
500 g formbar sojafärs, t ex Anamma eller Oumph
1 gul lök, finhackad
1 tsk torkad grönpeppar
1 tsk rosépeppar
1 tsk svartpeppar
salt
Rostade morötter med rökig yoghurt
½ dl äppelcidervinäger
½ dl olivolja
2 msk lönnsirap
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
½ tsk cayennepeppar
1 tsk salt
1 kg morötter
2 dl naturell yoghurt, mjölkfri som Planti Greek Style
Örtigt grönt
1 broccolistånd
200 g svartkål eller grönkål
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
2 msk olivolja
1 kruka färsk mynta, grovhackad
½ citron, saften
salt
svartpeppar
Trepepparbiffar
1. Tina färsen i rumstemperatur. Enklast är att sprida ut den på en bricka.
2. Fräs den gula löken i lite olja tills den mjuknar och får färg. Låt svalna lite.
3. Stöt pepparsorterna i en mortel. Blanda färsen med lök, peppar och salt.
4. Forma till biffar och stek gyllene i lite olja.
Rostade morötter med rökig yoghurt
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Vispa ihop äppelcidervinäger, olivolja, lönnsirap, rökt paprikapulver, spiskummin, cayennepeppar och salt i en skål.
3. Använder du inte ekologiska morötter så skala dem. Blanda morötterna med 1 dl av dressingen i en ugnsform. Rosta i ugnen i ca 40 minuter. Rör om då och då. De ska få ordentligt med färg.
4. Rör ner några matskedar av resterande dressing i yoghurten.
5. Sprid ut yoghurten på ett fat. Lägg morötterna över och ringla över resterande dressing.
Örtigt grönt
1. Dela broccolin i mindre buketter. Skala bort det yttersta på stammen och hacka sedan stammen fint.
2. Fräs broccolin i hälften av olivoljan tills den mjuknar. Det tar 5-10 minuter.
3. Dra av bladen från svartkålen och hacka grovt. Vänd ner i stekpannan tillsammans med resterande olivolja samt vitlök. Låt fräsa med i några minuter.
4. Ta stekpannan från plattan och blanda ner mynta, citronsaft, salt och peppar.
Maison Robert Olivier Vin Naturel Cuvée Tradition
119 kr, 750 ml
Ett fruktigt vin med mjuk strävhet, både örter och skogsbär samt en fint balanserande eftersmak.
Dessert
Chokladtryffelpaj med hasselnötter
12 Bitar
Pajskal
125 g smör, t ex mjölkfritt
300 g oreokakor
Kokos- och chokladfyllning
400 g mörk choklad
2 ½ dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 ½ dl ljus sirap
200 g rostade hasselnötter
flingsalt
Topping
färska bär och frukter, t ex fikon, apelsinklyftor, kumquat
Pajskal
1. Smält smöret i mikron eller i en kastrull.
2. Mixa oreokakorna till smulor i en matberedare. Häll över i en bunke och blanda ner smöret. Rör runt så att allt blandas väl.
3. Pressa ut blandningen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen så länge.
Fyllning
1. Hacka den mörka chokladen fint.
2. Koka upp grädde och ljus sirap i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och häll ner den mörka chokladen och flingsaltet. Rör runt tills du har en sammetslen, slät kräm.
3. Vänd ner hasselnötterna och häll ner krämen i pajskalet och ställ in i kylen i minst 6 timmar, helst över natten.
Topping
Dekorera pajen med valfria bär och frukter. Servera!
Perfect day Bubbles
79 kr, 750 ml
Ett bubbligt vin med mjuk fruktsötma och härligt fruktiga toner som päron och persika.
Tack till Medborgarskolan