Champagne i topp när svenskar köper vin på auktion

Att köpa vin på auktion blir allt vanligare. Allt sedan 2004, när den första vinauktionen hölls i Sverige, har intresset ökat rekordartat. I synnerhet för Champagne.

Första gången den anordnas en vinauktion i Sverige var 2004. Då, på Auktionsverkets lokaler å Östermalm i Stockholm, var intresset så stort att det blev kö utanför. Idag är alla auktioner online.

Det är fortfarande Systembolaget som arrangerar dem, men numera i samarbete med Bukowskis. Åtta auktioner hålls per år där vinet dominerar även om whisky blir allt vanligare.

– De flesta köper mellan ett och fyra objekt för att kunna avnjuta något speciellt till en middag eller ha till en provning. Andra samlar på exempelvis champagne och köper speciella årgångar eller producenter för att komplettera sin källare, säger Johan Blanche, värderingsansvarig på Systembolaget, när Vinliv är på besök.

– Whiskysamlarna är en särskild kategori som vet precis vad de vill ha och exakt vilken utgåva de söker till sin samling. Vi har även antal köpare som långsiktigt investerar i de mest värdefulla objekten.

När de första auktionerna hälls var det viner från Bordeaux och Bourgogne som stod mycket högt i kurs, något som är vanligt även internationellt. Men idag har fokus på den svenska marknaden delvis förskjutits.

– Över tid har vi sett ett stadigt ökat intresse här i Sverige för champagne och italienska prestigeviner. Exklusiv Bourgogne ökar kraftigt i värde precis som på den internationella marknaden.

Hur bir priserna då? Kan man göra fynd i Sverige?

– Vissa drycker säljs till ett högre pris här i Sverige på grund av svenskarnas stora intresse för exempelvis champagne och italienska viner. På den högsta prisnivån finns marknader med större köpkraft som i Asien och USA.

Systembolaget erbjuder åtta vinauktioner per år, fyra nu på hösten, samtliga online. Det enda som behövs är att du är registrerad kund på Systembolaget. Sedan är det bara att börja bjuda. 

Höstens första auktion är den 2-4 september.

Vinliv tipsar!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.