Därför är champagne alltid bästa bubblet

Champagne får bara kallas champagne så länge det kommer från Champagne. Annars kallas det bubbel, och det är en jäkla skillnad.

Föreställ dig att du har ett vitt vin som är bra. Men du vill samtidigt göra något bättre av det.

Ungefär så resonerade man i Champagne för flera hundra år sedan. Man hade ett bra vitt vin med hög syra. Möjligen för hög. Samtidigt hade man anspråk på att göra något lite mer märkvärdigt. Något som stack ut och gjorde området unikt.

– Bubblor! var det någon som sa.

Eh?

Jo, om man får bubblor i vinet blir det inte bara godare och mer elegant. Det blir unikt också.

I många länder tillsätter man bubblor i sitt vin genom att spruta ned koldioxid. I andra låter man vinerna jäsa en andra gång på enorma ståltankar. Men inte i Champagne. Där får en långsam andra jäsning ske flaska.

Därför blir det både elegantare och godare. Men också unikt. Nu kommer de brödiga tonerna och komplexiteten.

Men det är fler saker som gör områdets bubbelvin till något alldeles extra. Nämligen terroir. Det betyder de naturliga förutsättningarna för produktion av vin. Alltså de druvor som odlas, jordmånen som ger vinet karaktär och klimatet som styr så att vinet i detta fall får en rejäl fräschör.

Dyrt blir det. Men vi betalar för en hög produktionskostnad. Och det är det värt.

För godare än så här blir det inte. 

Vinliv tipsar!

Pommery Apanage Blanc de Blancs, Nr 75319, 379 kr

Bra balans i doft, eleganta toner med inslag av äpplen, brioche, ljus choklad och mineral.

I smak fin fruktighet med finess, inslag av rostat surdegsbröd, ljus choklad, citrusskal i balanserad stil och medellång eftersmak.

Passar perfekt till grillad skrej som serveras med grillad sparris och citrusmajonnäs.

Nästa artikel
Rosa lyx från Champagne
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.