Publicerat 5/12 - 2019

Forskarna ense: Därför är champagne rena hälsodrycken

Champagne är inte bara gott. Det är också nyttigt. Nu kommer nämligen vetenskapliga bevis på att vi borde dricka mer bubbel.

Vi dricker mer och mer champagne i Sverige. Den svenska marknaden är betraktad som en av de viktigaste för champagnehusen, inte minst för att vi kan vår champagne och att vi är villiga att betala mer och mer för det mousserande vinet.

Nu kommer också vetenskapliga rapporter som visar att vi gör helt rätt, för champagne är nyttigt, rena hälsokuren faktiskt.

Det är nämligen så att champagne innehåller så kallade fenoler. Detta ämne motverkar att vi människor drabbas av demens, alltså åldersrelaterade minnesproblem. Anledningen till detta är att fenolerna stimulerar de signaler som människans hjärna behöver för att minnas saker.

Men det tar inte slut där.

Om man jämför med vitt vin har champagne dessutom en betydligt större mängd fenoler. Det gör också att vinet, enligt tidigare forskning, är bra för både blodcirkulation och hjärtat. Den som konsumerar champagne minskar risken att drabbas av både hjärtfel och stroke.

Men som vanligt gäller i måttlig dos. Vetenskapen rekommenderar max två glas om dagen. Det blir två flaskor i veckan.

Samtidigt kan vi aldrig bortse från den psykologiska aspekten. Bara att ha champagne i glaset framför sig gör en lite gladare.

Inte minst viktigt.

Vinliv tipsar!

Esterlin Brut Éclat

”Härlig champagne tillverkad på de tre druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier som odlas i kalkstensjord som ger en friskt mineralisk ton.

Brödiga inslag, torrt, friskt med intensiv syra, inslag också av citrus, lime, passionsfrukt med bra balans och en ton av brioche, rostat bröd med komplex karaktär och medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna som aperitif, som välkomstskål eller till snittar på fisk som toppas med löjrom från Kalix.”

nr 87421 • 329 kr
(säljstart 16 december)

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.