Forskarna ense: Därför är champagne rena hälsodrycken

Champagne är inte bara gott. Det är också nyttigt. Nu kommer nämligen vetenskapliga bevis på att vi borde dricka mer bubbel.

Vi dricker mer och mer champagne i Sverige. Den svenska marknaden är betraktad som en av de viktigaste för champagnehusen, inte minst för att vi kan vår champagne och att vi är villiga att betala mer och mer för det mousserande vinet.

Nu kommer också vetenskapliga rapporter som visar att vi gör helt rätt, för champagne är nyttigt, rena hälsokuren faktiskt.

Mirakelämnet i champagne

Det är nämligen så att champagne innehåller så kallade fenoler. Detta ämne motverkar att vi människor drabbas av demens, alltså åldersrelaterade minnesproblem. Anledningen till detta är att fenolerna stimulerar de signaler som människans hjärna behöver för att minnas saker.

Men det tar inte slut där.

Om man jämför med vitt vin har champagne dessutom en betydligt större mängd fenoler. Det gör också att vinet, enligt tidigare forskning, är bra för både blodcirkulation och hjärtat. Den som konsumerar champagne minskar risken att drabbas av både hjärtfel och stroke.

100 flaskor om året

Men som vanligt gäller i måttlig dos. Vetenskapen rekommenderar max två glas om dagen. Det blir två flaskor i veckan. Det blir hundra flaskor om året… fast då ska man inte dricka annat vin under tiden.

Samtidigt kan vi aldrig bortse från den psykologiska aspekten. Bara att ha champagne i glaset framför sig gör en lite gladare.

Inte minst viktigt.

Vinliv tipsar!

Nicolas Brobergière Brut

Champagne för endast 189 kronor, det låter som en dröm, men den finns och den finns på Systembolaget.

Fin balans med både lättsamma frukter, fin fräschör i balanserad stil, inslag av både citrus, gröna äpplen, liten brödig ton och en medellång eftersmak.

Den här champagnen dricker jag gärna till en Toast Skagen, skaldjur eller till en soppa på grön sparris och pilgrimsmusslor. Eller varför inte bara som det är, innan maten…

Nr. 52077 • 189 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.