Överraskande mångfald i Champagne

Det är inte bara jordmån och tillverkningsmetoden som avgör karaktären på ett bubbelvin från Champagne. Druvorna spelar här en central roll och därför finns begrepp som blanc de blancs, som säger mer än vad man kan ana.

Det finns en rad olika stilar som många champagnehus gör vin på. Här följer en kortfattad översikt över (nästan) samtliga:

Non Vintage/standardchampagne

Standardchampagnen är i regel producentens enklaste och billigaste champagne. Den speglar alltid husets stil. Druvorna kommer inte från specifika årgångar, utan blandas ihop med andra, äldre druvor som inte heller fick chansen att bli ett fint årgångsvin. Många producenter har ofta en stor mängd reservviner tillgängliga och kan därför hålla en hyfsat konstant nivå.

Blanc de blancs

Blanc de blancs är ett franskt uttryck som i grund och botten betyder “vitt vin från vita druvor”. Vinstilen förekommer rikligt i området och flertalet producenter gör sin variant, eller ibland flera. Vinerna kännetecknas ofta av sin höga syra och sin karaktär av brödiga inslag.

Blanc de noirs

Blanc de noirs betyder “vitt vin på svarta druvor”. Man undviker här att druvmusten får ligga i skalkontakt eftersom det är i skalen färgen finns. Båda druvorna Pinot Noir och Meunier kan användas för denna relativt ovanliga, men alltmer populära stil.

Roséchampagne

I Champagne har man som i princip enda område i hela Europa tillåtelse att blanda ut sitt vita vin med lite rött vin och då kalla det för rosé. Denna vinstil har kommit att bli oerhört populär de senaste decennierna och varje champagnehus med självaktning tillverkar därför idag ett rosébubbel.

Årgångschampagne/vintage

Om väderförhållanden är optimala och skörden följaktligen av god kvalitet kan vissa producenter välja att göra en så kallad årgångschampagne, eller vintage. Med det menas att alla druvorna som används för tillverkning kommer från samma skördesäsong. Vinerna är ofta av mycket hög kvalitet och då är omtyckta för sin unika och komplexa karaktär som blir uppenbar när druvmust från en och samma skörd får lagras under en längre period.

Prestigechampagne

Prestigechampagnen är den mest komplexa champagnen som en producent kan tillverka. Och samtidigt den dyraste. Här består vinet av de bästa druvorna från de bästa vingårdarna i området. Ofta är prestigechampagnen dessutom årgångsbetecknad.

Söt champagne/doux

Sötman i champagne värderas på en skala från brut nature till doux, där doux är den allra sötaste kategorin med högst sockerhalt. Champagner i mitten av skalan får beteckningen sec, som betyder torr. Många producenter använder sina sämsta grundviner till de sötare champagnesorterna, eftersom sockret kan kamouflera vinets egenskaper och tar bort de mer nyanserade aromerna.

Vinliv tipsar!

Tribaut Cuvée René Extra Brut

Storslaget från intressant hus med detta vin som markeras av frukt, bördiga toner, lite fläder, blommor, citron, gröna äpplen, röda bär, komplex, mineralisk, hasselnötter och tropiska frukter i synnerligen snyggt avslut.

Perfekt till en tonfisktartar på en bädd av spenat och wasabimajonnäs.

Nr. 54847 • 799:-

Till vinet
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.