Bubbel från Italien slår nya galna rekord

Mångfald och konsumentvänlighet. Där har vi två egenskaper som gör att bubblet från Italien slår stort både i Sverige på den internationella marknaden. Och nu är det dags för nya rekord.

Hela Italien dignar av riktigt bra bubbelvin, från norr till söder. Men visst, norra och mellersta delen dominerar med en rad varianter. Här hittar vi exempelvis Prosecco, Franciacorta i Lombardiet, Alta Langa och Moscato d’Asti i Piemonte och Lambrusco i Emilia Romagna.

Lansering av rosa nyhet

Men det som verkligen etablerat sig, i synnerhet internationellt, är naturligtvis Prosecco, bubbelvinet från nordöstra delen av landet. Och som påpassligt lanserade en ny, rosa variant i slutet av 2020 då man såg att intresset smalnade en smula.

Det kan man inte säga om år 2021. Aldrig tidigare har det sålts så mycket italienskt bubbel globalt. Över otroliga 900 miljoner flaskor bubbel från apenninska halvön såldes under året, en ökning med hela 20 procent. Värdet på vinet steg ytterligare några procent.

Störst ökning i Ryssland

Det som talar för att intresset för Italiens många olika bubbelviner kan komma att öka ytterligare, är att ökningen visade sig för samtliga bubbelvintyper.

Italiensk press meddelar att ökningen var som störst i redan etablerade importländer av det italienska bubblet. Ökningen i USA var hela 44 procent i volym, Storbritannien ökade med 12, Frankrike 16 procent, Ryssland med 52 procent, Kina med 29 och Japan med 18 procent.


Vinliv tipsar!

Fontanafredda Alta Langa Limited Edition, 2016
nr 7949 • 169 kr

Härligt bubbel från Alta Langa i Piemonte med inslag av brioche, gröna äpplen, lime, mandel i mycket bra balans. Perfekt till löjromstoasten eller en laxtartar toppad med löjrom.

Ca’ Vedole Lambrusco di Sorbara, 2020
nr 2339 • 159 kr

Fruktkoncentrerat bubbel från Emilia-Romagna och en lambrusco i torr stil (inte söt som vi ofta känner den) med massor av härlig blodapelsintoner, kryddor och lite tropiska frukter. En perfekt aperitif!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.