8 spännande spanska bubbelviner

Spanskt bubbel är bra mycket mer än cava. Här har vi även klassificeringarna Corpinnat och Classic Penèdes. Men även bubbelvin som går under radarn. Det händer väldigt mycket i bubbelvinsindustrin på iberiska halvön. Vinliv har plockat ut några härliga favoriter.

Juvé & Camps Reserva de la Familia, 2018 (TS)

Nr 93114 • 197:-

Riktigt bra cava av klassiskt snitt på den lokala druvtrilogin Xarel-lo, Macabeo och Parellada. Friskt, balanserat med inslag av grillad citron, lime, liten mineralisk karaktär, mjuka bubblor i mer elegant stil och en medellång eftersmak med finess.

Utmärkt till amuse på fisk, anklever eller grillade gambas.

Freixenet Cordon Negro Brut Organic (BS)

Nr 7738 • 109:-

Veritabel klassiker och ett av de mest sålda bubbelvinerna i världen i sin karakteristiska svarta flaska. Här har vi ett torrt vin med relativt hög syra, markerad fräschör med inslag av citron, zest, äpple, päron, lite exotisk frukt i mycket fint balanserad stil.

Perfekt till spanska charkuterier, milda ostar eller gubbröra på kavring.

Gramona III Lustros, 2014 (TS)

Nr 93467 • 360:-

Storslaget, egensinnigt och ett bubbelvin från Spanien som matchar annat kvalitetsvin från exempelvis Frankrike. Här hittar vi ett tydligt djup, komplexa toner, mognadskaraktär, mycket frisk med inslag av citron, gröna äpplen, rabarber, liten bördig ton, gula äpplen och aningen smörig.

Perfekt till en grillad marulk som serveras med potatisröra med paprika och lite citron.

Karl Fredrik Brut Organic Cava (BS)

Nr 55437 • 120:-

Tv-favoriten Karl Fredriks cava är inte alls dum, tillverkad på Macabeo till tre fjärdedelar och resterande Chardonnay. Ett bubbelvin med fin mousse, inslag av tropisk frukt, kryddor, lime och gröna äpplen i mycket drickvänlig stil.

Riktigt gott till en pintxo på smörstekt torsk och pimientos de padrón som vilar på et skiva surdeg.

Dominio Alto Cava Brut Organic (FS)

Nr 50580 • 79:-

Alltså snacka om prisvärdhet, galet och ytterst svårslaget. Cavan är rejält fjäskig fast i bra mening, mycket drickvänlig, fint balanserad med inslag av gula plommon, gula äpplen, fin örtig ton och en liten släng av mineralitet.

Smakar utmärkt som aperitivo eller till gambas som fräses i vitlök, olja och persilja.

Alta Alella Mirgin Opus Cava Brut Nature, 2017 (TS)

Nr 94846 • 375:-

Se där, en riktigt bra cava men i mer komplex, djup stil! Här hittar vi viss mognad, inslag av gula äpplen, plommon, blommor, brioche, citron, nötter, lite mandarin, viss sötma, mineraliska toner och välbalanserat avslut med elegant mognadskaraktär.

Perfekt till tunt uppskuren pata negra eller pintxos på smörstekt secreto.

Eòlic Brut Nature Burk 20 cl (FS)

Nr 20036 • 37:- + pant 1 kr

Kul med ett bubbel från Spanien på burk! Tillverkat på cava-druvorna Macabeo och Xarel-lo, hälften var. Välbalanserat, fruktigt med inslag av gröna äpplen, persika, citron, krusbär och lite passionsfrukt.

Perfekt till picknicken eller till en enklare sushi.

Terrers Corpinnat Brut Nature, 2017 (BS)

Nr 84023 • 299:-

Mycket intressant vin från Corpinnat, den nya klassificeringen för bättre spanskt bubbel. Här har vi ett komplext vin med mycket mjuka bubblor, rejäl fräschör i balanserad stil, inslag av lime, citrus, gyllenbär, chirimoya, minerala toner med lång eftersmak i välproducerad elegant stil.

Serveras med fördel till grillad pulpo och en sås på salvia, vitlök, olivolja och flingsalt.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.