Den traditionella metoden, även kallad méthode traditionnelle, är den mest prestigefyllda processen för att skapa mousserande vin. Den används bland annat i Champagne och innebär en noggrann och tidskrävande teknik som resulterar i viner med komplexitet och elegans.
Ruralmetoden, pet-nat, kolsyremetoden eller tankjäsning, vilken metod att skapa bubbelvin är bäst? Svaret är enkelt: den traditionella metoden.
Det innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska. Bäst i test och en metod som används världen över när det kommer till kvalitetsbubbel. Vinliv går på djupet och tipsar om tre favoritviner.
Först
Produktionen börjar med ett stilla basvin, ofta framställt av druvor som Chardonnay, Pinot Noir och Meunier eller helt andra druvor beroende på i vilket land vinet tillverkas. Detta vin är torrt, rikt på syra och har låg alkoholhalt.
Sedan
En blandning av socker och jäst, kallad liqueur de tirage, tillsätts till basvinet. Vinet tappas sedan på flaskor som förseglas med en tillfällig kapsyl. Här startar en andra jäsning, vilket skapar koldioxid och därmed de ikoniska bubblorna.
Därefter
Flaskorna lagras horisontellt under ett visst antal månader, beroende på var vinet tillverkas. Under denna period sker autolys, där jästceller bryts ner och bidrar med komplexa smaker som bröd, nötter och brioche.
Men även
Remuage: Efter lagring placeras flaskorna i speciella ställ och vrids gradvis så att jästfällningen samlas i flaskans hals.
Och
Degorgering: Flaskhalsen kyls för att frysa jästfällningen. Kapsylen tas bort, och trycket i flaskan skjuter ut den frusna pluggen.
Till sist
Dosage: En liten mängd sockerlag, liqueur d’expédition, tillsätts för att justera sötmanivån. Flaskorna försluts sedan med kork och grimma.
Resultatet
Vinet är nu klart att njutas! Servera vinet i ett vanligt, elegant vitvinsglas för bästa smakupplevelse. Och gärna med lite tilltugg.
Vinliv tipsar!
Bon Vivant Brut
Bubbelvin från Kalifornien, nyhet som redan blivit mäkta populär. Vinet har en fruktdriven karaktär med inslag av röda plommon och äpplen, exotisk frukt, rostat bröd och en ton av nöt. Relativt lång eftersmak.
Perfekt som välkomstskål eller till en laxtoast.
Nr 6023 • 219 kr
Fontanafredda Alta Langa Limited Edition, 2020
Riktigt bra vin från Piemonte i norra Italien. Här hittar vi toner av citron, marsipan, gula plommon, örter, rostat bröd, smör, nötter i fin balans och medellång eftersmak med finess.
Perfekt till antipasti eller en pintxo på grillad havskräfta.
Nr 7949 • 199 kr
Le Champ Blanc de Blancs
Välproducerat och lite överraskande bubbel från Nya Zeeland. Vinet har en mycket frisk karaktär med inslag av citron, vit persika, lite laktiska inslag, choklad, röda plommon, nötter och brioche. Smakrikt!
Perfekt till gratinerad hummer eller grillade dito pilgrimsmusslor.
Nr 90082 • 199 kr