Världens bästa skumpa

Det finns champagne, och så finns det Krug. Den gamla klyschan håller än. Här hittar vi nämligen ett veritabelt kvalitetsbubbel som tillverkas år efter år, no matter what. Och när volymen sjunker, ökar kvaliteten. 

Champagne har en status andra vindistrikt bara kan drömma om. Högst lägstanivå, högst högstanivå och däremellan världens bästa bubbel. Alla som älskar vin, avgudar champagne. Men detta har ju inte kommit gratis. 

I generation efter generation har man gjort vad man kunnat för att höja kvaliteten på sitt vin.  Tillverkningen är magi, att få fram ett sådant komplext vin med ett hyfsat basvin upphör aldrig att förvåna. 

Oerhört hög kompetens

Tålamodet är ett annat mysterium, hur producenterna håller på sina viner i år för att de ska utvecklas och bara bli bättre och bättre. Och den kompetensen som finns när de står och provar vin från enskilda vingårdar, eller köpt vin för den delen och vet att bestämma blandningen. 

Jo tack, bubbelvin kan man i norra Frankrike.

Trots detta finns det några hus som står ut, som har ett rykte andra bara kan se avundsjukt på. Krug är det bästa exemplet. Även här handlar det om kunskap, kompetens, tålamod, vision men också evig smartness. Förutsättningarna skapar man sig, och det har egendomen gjort alltsedan det grundades 1843 av Johann-Joseph Krug liksom idén om vilket vin man vill göra.

Hemligheten i lagringen

I korthet går idén ut på att allt vin jäser på gamla fat av mindre modell. Man hoppar också över jäsningen då vinets äppelsyra omvandlas till mjukare mjölksyror (malolaktisk). Detta för att bibehålla så hög syra som möjligt, vilket också är hemligheten till lagringspotentialen och friskheten i vinerna. Efter detta ligger vinerna minst sex år på jästfällningen för att få så mycket karaktär som möjligt, där vissa viner ligger ännu längre.

Nu äger visserligen Krug bara drygt 20 hektarvinodlingsmark, men man jobbar med flera odlare i området som ser det som ett ärofyllt uppdrag att ha Krug som samarbetspartner. Clos de Mesnil är kanske det mest berömda vinet och till det hämtas druvorna från den lilla vingården på knappa två hektar med samma namn. 

Vin med mytiskt skimmer

Att produktionen är försvinnande liten vet varje champagneälskare. Detta är ju ett vin som har närmast mytiskt renommé och alla som provat det instämmer nog om den upplevelse det är att ta sig en klunk Clos de Mesnil eller två. Snäppet värre, i exklusiv produktion, är Krug Clos d’Ambonnay där druvorna kommer från en vingård som är på 0,68 hektar, mindre än en fotbollsplan.

Produktionen är sammanlagt mycket liten för huset, 650 000 flaskor produceras per år. Samtidigt, oavsett mängd, har Krug alltid framstått som ett av de bästa husen i Champagne. 

Kanske rent utav det allra främsta.

Krug på Systembolaget

Krug Grande Cuvée

nr 7494 • 1 839 kr 

Markerad frukt åt det äppelkartiga hållet, inslag av rostat bröd, rostade toner, subtil fatkaraktär med inslag av nötter, smör, röda bär, mineralitet och fin längd i mycket balanserad stil. Kanon att konsumera idag eller låta ligga några år.

Passar till halstrade pilgrimsmusslor med knaperstekt bacon och en skvätt sherryvinäger.

Finns också på halvflaska för 899 kr.

Krug Rosé

nr 85391 • 3 199 kr ordervara

Initialt mycket ungdomligt, men som raskt blommar ut i ett veritabelt sammansatt vin med ungdomliga toner av röda bär, citrus, hallon, mineralitet och lime, stenfrukter, kalk, en lätt fruktsötma och en rejäl bredd som stannar i munnen länge, länge. Drick idag eller spara minst tio år. Om drickes idag, servera till knaperstekt secreto på Ibérico-gris, ett tunt lager med karamelliserad lök och lite balsamico på topp.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.