Här är allt du behöver veta om Prosecco

Champagne och cava i alla ära, men det är Prosecco som vinner kampen om vinkonsumenten. Det italienska bubblet är nämligen det mest exporterade i världen. Och sedan det blev tillåtet med prosecco rosé, har bubbelvinet gått ännu bättre.

Det slog ner som en bomb. Det drickvänliga bubbelvinet från regionen Veneto i norra Italien. Innan hade vi druckit cava, festat med champagne och möjligen förfärats över annat vin med bubblor i. För bubblor, det har vi druckit sedan Sverige blev en vindrickarnation av rang. Någon gång på 1980-talet.

Vi hade då lärt oss att champagne var det bästa, cava ett alternativ för vardagar och vi hittade både tyskt bubbelvin, sekt, och sparkling wines från Nya världen.

Vad är Prosecco?

Prosecco i ett coupéglas på ett träbord tillsammans med en kork och grimma från flaska.

Men inget kom att bli lika populärt som Prosecco. Fast det var lite lurigt i början då vi inte visste om det var vinet eller druvan som hette det. Eller både och.

Detta tog man snabbt till sig i Italien och 2009 kom reglerna: den druvan som tidigare hade gått under namnet Prosecco döptes om till Glera och endast vissa områden fick tillverka det mousserande vinet som nu kallades prosecco.

Inga tvetydigheter där inte, även om många producenter som ville men inte fick rida på vågen kände sig förbigångna.

Vinerna slår världen med häpnad

Under slutet på 1990-talet och början på 2000 hade vi lärt oss att älska inte bara allt italienskt vin utan i synnerhet amaronevinerna från Veneto. Men nu kom alltså ett helt annat vin från samma region, ett livligt bubbelvin med liten fin fruktsötma och små bubblor.

Snabbt hittade man förbi cavakonsumenten och de som tyckte att 300 kronor för en flaska champagne var för dyrt, hittade rätt i den italienska charmen. Snabbare än någon hunnit lära sig sabrera tog sig konsumtionen av prosecco förbi både champagne och cava.

Inte bara på den nordiska marknaden utan world wide.

Hur tillverkas prosecco?

Mycket av framgången låg och ligger naturligtvis i att vinet kostar en femtedel mot ett mousserande från norra Frankrike och några tior mindre än en cava. Även den lättdruckna, sötaktiga stilen lockade en ny konsument och några varma sommardagar slog försäljningen knut på sig själv.

Att vinet är avsevärt billigare än mycket annat bubbel har med produktionsmetoden att göra. När en cava eller champagne jäser en andra gång på flaska, jäser proseccovinet i gigantiska ståltankar. Redan här blir alltså tillverkningskostnaden avsevärt lägre.

Prosecco större än Champagne

Ett annat bra sätt att hålla nere kostnaderna är att producera mycket. Och det kan man, dels tack vare ett högt skördeuttag, dels att DOC Prosecco är det tveklöst största distriktet i Italien. Detta innefattar odlingsområden i både Veneto och Friuli-Venezia Giulia, båda i nordöstra delen av den apenninska halvön. Där fler och fler producenter dessutom börjar tillverka ekologisk prosecco.

Nästan 28 500 hektar vinodlingar hittar vi i området. Men om man lägger till DOCG, den högra klassen, är det ytterligare nästan 10 000 hektar vinodlingsområde. Det blir alltså större än Champagne som mäter omkring 33 000 hektar.

Hur länge håller en prosecco?

Visst kan man spara en flaska prosecco, men egentligen vinner inte vinet något av utveckling. det är ju en av framgångarna bakom bubbelvinet, att det är konsumtionsfärdigt redan när man handlar det.

Dyrare viner kan däremot undantagsvis lagrats, ofta de torra med hög syra och mer komplex karaktär. Då mjuknar syran och blir lite rundare i smaken plus att viss mogen tropiskt fruktton infinner sig i vinet.

Över en halv miljard flaskor

Förra året släpptes närmare 600 miljoner flaskor prosecco, 500 miljoner av dessa var DOC-klassat och resterande alltså av den högre klassificeringen. Det var inte länge sedan man lät utöka odlingsområdet just för att kunna producera mer och möta efterfrågan.

De druvor som idag får användas till produktion av prosecco är förutom Glera som måste stå för minst 85 procent av innehållet även Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Bianco (Pinot Blanc), Pinot Grigio (Pinot Gris) och Pinot Nero (Pinot Noir).

Världsnyhet med prosecco rosé

Sedan 2020 är det tillåtet att producera även rosa prosecco. De nya reglerna innebär att bubblet ska tillverkas av druvorna Glera och Pinot Noir, där högst tio till 15 procent av den sistnämnda druvan är tillåten. 

Man gör helt enkelt först ett vitt vin och sedan häller man över lite rött vin i det. Enjelt? Jo, men resultatet blir riktigt angenämt!

Det nya regelverket innebär även att vinets andra jäsning i tank måste vara i minst 60 dagar. Allt för kvalitetens skull.

Snabbfakta Prosecco
Illustration på mousserande vinflaskor i olika färger och former

Prosecco är världens mest exporterade mousserande vin.

Tänk på att vinet stavas med litet p och distriktet med stort P. Det är liksom skillnad på att bada i prosecco och Prosecco.

Prosecco var tidigare namnet på en grön druvsort. 2009 bytte den namn till Glera för att druvan inte skulle blandas ihop med bubbelvinet.

En annan anledning till att druvan Prosecco bytte namn till Glera var för att skydda området Prosecco och att inga andra utanför området skulle kunna tillverka en ”prosecco”.

Med 28 454 hektar är DOC Prosecco Italiens i största vindistrikt. 

Prosecco DOC har odlingsmark i både Veneto och Friuli-Venezia Giulia i nordsötra delen av landet. 

Sedan 2020 är det tillåtet att producera prosecco rosé.

Olika söthetsgrader på prosecco
Illustration på sockerbitar i olika stora högar

Prosecco kommer i tre olika söthetsgrader.

Brut är torr och har en restsockerhalt på 0–12 gram/liter. 

Extra dry är den traditionella stilen och har en sockerhalt på 12–17 gram/liter. 

Dry är den vanligaste och har en sockerhalt från 17 till 32 gram/liter. 

Tre typer av prosecco

Frizzante: Vinet är lätt mousserande med färre bubblor

Spumante: Vinet är mycket bubbligt och kommer normalt som Brut, Extra Dry, Dry.

Tranquilo: stilla vin, från relativt torrt till mycket sött.

Rosé: vitt vin som får blandas med lite rött tillverkat på Pinot Noir.

Lärorik film om Prosecco


Vinliv tipsar!

Castelmare Prosecco Diamond Edition Extra Dry

Fruktigt härlig prosecco, det succéartade bubbelvinet från norra Italien i ursprungstypisk stil, tillverkat på druvan Glera. I exklusivt guldig flaska. Perfekt som aperitif eller till lättare rätter på fisk eller smårätter.

Johan Franco Cereceda

Nr. 54329 • 109 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.