Roligaste mat och vin i kombination

Ibland blir det så fel så fel att det blir rätt. Som att öppna fel flaska vin till fel rätt. Jag minns hur någon öppnade en flaska kraftigt rött, när ostronen låg på tallriken. En djup oro spred sig kring matbordet.

Vi har våra favoriter. Räkor och vitt vin, rött vin och grillad entrocôte, nubbe till sillen eller bubbel före maten.

Men tänk om man ställer om? Gör fel, fast medvetet och så mycket fel att det blir rätt. Visst, räkor och rött vin är en omöjlighet, liksom vitt spritsigt vin till en gryta på oxsvans. I första fallet blir det totalkrock, det kommer att smaka metalliskt i munnen. I andra fallet handlar det om att vinet inte kommer att smaka alls. 

Och då kan man lika gärna dricka vatten.

Men det finns lite oväntade kombinationer som är klart bättre än vad man kan tro. På pappret. Kombinationer som ger den där synergieffekten, där både maten och vinet blir bättre.

Vinliv listar de fem bästa

Vitt vin på Grüner Veltliner och en grillad oxfilé. 

Vinets kryddiga toner och fruktiga karaktär med fina syra matchar köttets proteiner och den kryddiga ton som köttet avger. Sedan kan man alltid se till att matchningen blir ännu lite bättre genom att droppa lite citron på köttet, för att balansera vinets syra. Hur gott som helst!

Sill och torr sherry. 

Jag återkommer hela tiden till den här kombon som egentligen inte är fel. Men det tycks vara omöjligt att få människor att dricka annat än nubbe till sillen. Men våga! Det här är en gastronomisk upplevelse av rang där sherryns nötiga, salta och komplexa toner möter sillens sälta, smakrika inslag och fint nötiga karaktär. 

Årgångschampagne och ostbågar. 

Det har blivit närmast en klassiker bland vinaficionados och det är inte konstigt. Ostbågarnas nötiga, ostiga, smöriga ton gifter sig utomordentligt till den mogna champagnes just nötiga, smöriga, vaniljssöta ton. Och vilken snackis att inleda en bättre middag med detta.

Portvin och pulled pork. 

Sötman i vinet matchar sötman i rätten och när man har sötma i mat, gäller i synnerhet desserter, ska vinet alltid vara sötare. Men här funkar det om man serverar vinet lite svalt och inte i för stor volym. Överraskande!

Kraftigt rött vin till ostron. 

Ja, där har vi den! En ohämmat intressant och lyckad kombination. Men vinet ska inte bara vara kraftigt, utan framför allt ha en mineral karaktär som gör att mineralsältan matchar den salta havstonen i ostronen. Och så ska man servera vinet en smula svalt, då blir kombon ännu lite bättre.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.