Publicerat 12/12 - 2019

Världens bästa druvor bakom champagne

Det finns tusentals druvor världen över. Och många går det att göra vin på. Men det finns några som är bättre än andra, och andra som är bäst helt enkelt. Två av dem odlas i champagne.

Det spelar liksom ingen roll vad folk säger. Eller gör. Det finns alltid något och eller någon som överträffar allt annat. Vi får leva med det. Och applådera det om vi känner för det.

Precis så är det i vinvärlden. Jag menar… Bordeaux. Finns något större, bättre, mer exklusivt, mer franskt eller bara mer prestige? Nej.

Världens bästa

Champagne säger några och ok, men bara till viss del. Bara om det gäller bubbel. Då är champagne bäst. Helt klart. Världens bästa. Tveklöst.

Men varför?

Jo, därför att här odlas världens två bästa druvor: Chardonnay och Pinot Noir. Och en tredje, som vi tycker bättre och bättre om, Pinot Meunier.

Om vi kollar in den globala vinvärlden ser vi att Pinot Noir och Chardonnay dessa odlas runt om där man anstränger sig till det yttersta för att jobba med kvalitetsviner. Och då spelar det ingen roll att det även görs mindre bra viner på dessa två skönheter. Det ingår i köpet.

Ser vi till världens mest exklusiva viner är det Pinot Noir för rött och Chardonnay för vitt. Men i Champagne, där har man den goda smaken att göra bara vitt vin med bubblor på dessa två druvor. Snacka om att kunna konsten.

Champagne kan konsten

Att man också använder sig av den mindre kända blå druvsorter Pinot Meunier kommer av bara farten. Den adderar frukt och volym och det gör den rätt i. De andra druvorna står för struktur, syra, frukt, bär, elegans, fräschör, komplexitet…

Listan blir lång som en norrländsk bordlöpare.

Världens två bästa. som tillsammans med tredjedruvan Pinot Meunier, ger världens tveklöst bästa bubbel.

Så det så.

Faktaruta
Chardonnay

Grön druvsort som odlas i hela världen och står för smörighet, nötter, brioche och citrus i ett vin.

Pinot Noir

Blå druvsort som odlas i hela världen och står för struktur, komplexitet, eleganta röda bär och finess.

Pinot Meunier

Blå druvsort som odlas mycket lokalt och står för frukt, bär, volym men även unik ursprungstypiskhet.

Filmtajm!

Lär dig mer om Champagne!

Lär dig mer om AR Lenoble, kvalitetsproducent i Champagne.

Vinliv tipsar!

Champagne Louis de Varancy

Mycket prisvärd champagne på de tre klassiska druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Vinet har fått en mjuk avrundning på fat.

Härlig fräschör med de klassiska champagnetonerna som brödighet, citrus, mineralitet, komplexa toner och ändå i mycket överraskande drickvänlig stil.

Det här vinet dricker jag mycket gärna som aperitif, när jag lagar mat eller när jag grillar en torskrygg och serverar den med grillad citron och lite grillade gröna sparrisar.

Johan Franco Cereceda

• 249 kr