En av världens mest odlade vitvinsdruvor, Chardonnay, smakar ingenting. Och ändå är den en av mest populära och odlas dessutom i varje vinproducerande land. Hur kommer det sig?
Det är egentligen inte ett dugg svårt att svara på varför druvan Chardonnay är så omåttligt populär världen över. Tänk bara Champagne, där den är en av de viktigaste komponenterna i bubbelvinet, eller Chablis där den är allenarådande.
Chardonnay helt utan karaktär
Men grejen med Chardonnay är att den inte har så kallade primäraromer. Alltså att den som druva i sig inte doftar något och därmed smakar mycket lite. Det är först när vinet antingen växer på ett riktigt bra ställe eller när den får ligga i fat, som den smakar riktigt, riktigt gott.
Kalifornien, Nordön på Nya Zeeland och Bourgogne är några av de riktigt bra vinområden som hela tiden övertyger oss om druvans förträfflighet.
Chardonnay-druvans ursprung
En teori bakom druvan ursprung är att den är en korsning av Pinotdruvor och en druvsort som kallas för Gouais Blanc och att det ska ha varit romarna som tagit med sig Gouaisdruvan från Balkan och korsade den med Pinot Noir, som på den tiden odlades av den franska vineliten i Bourgogne.
Korsningen ska därefter ha skapat ett antal hybrider som sedan blev den Chardonnaydruva vi är vana vid idag.Oavsett primäraromer eller inte.
![](https://vinliv.se/wp-content/uploads/2021/04/1-3-1024x490.jpg)
Ekfat älskar Chardonnay
Eftersom då inte druvan har så mycket smak och doft, får man se till att addera detta. Det gör man genom smart vinmaking: antingen genom att odla den i en jordmån som ger vinet en rejäl aromatisk skjuts.
Eller så kan man låta vinet ligga på ekfat, så kallade barriquer på 225 liter, eller som i Boirgogne, på 228 liter. Då kommer vi att känna härligt smöriga toner, noisette, mandel, lite gräddiga inslag.
Chardonnayviner på Systembolaget
Nu finns det tack och lov en massa olika viner på Chardonnay på Systembolaget. Dessutom både stilla och bubbel, från hela världen. och stilar är många, ekfatsstinna från både Bourgogne, Australien och Kalifornien.
Mer minerala viner på den berömda druvan kommer från Nya Zeeland, Chablis och Washingotn State. Och så har vi de populära volymvinerna, att avnjuta en tisdag till den smörstekta laxen. Priset sträcker sig från 59 kronor till strax över 3000 kronor. För en flaska. Så det är bara att välja.
Men glöm inte maten till. det blir godare så.
Världens mest odlade druvor
- Cabernet sauvignon – 340 000 hektar
- Merlot – 266 000 hektar
- Tempranillo – 231 000 hektar
- Airén – 218 000 hektar
- Chardonnay – 211 000 hektar
- Syrah – 190 000 hektar
- Grenache noir – 163 000 hektar
- Sauvignon blanc – 121 000 hektar
- Pinot noir – 115 000 hektar
- Trebbiano toscano/ugni blanc – 111 000 hektar
Vinliv tipsar!
![](https://vinliv.se/wp-content/uploads/2021/06/product-5.jpg)
Chablisienne Bourgogne Chardonnay
Vitt vin på favoritdruvan Chardonnay från kooperativet i Chablis, la Chablisienne, som betraktas som ett av världens bästa.
Läckert fruktig i mycket frisk stil med inslag av både gröna äpplen, citrus, fat, smör, örter och mineral. Medellång eftersmak i mycket elegant, balanserad stil
Det här vinet dricker jag gärna till en ugnsbakad lax som serveras med en fräst grönsaksröra med både aubergine och zucchini samt med lite citron och fetaost.
nr 74613 • 119 kr