Först kommer Rioja. Sedan kommer ingenting. Så har det varit historiskt och så är det – delvis – fortfarande. Orättvist? Egentligen inte. Vi pratar om ett av världens viktigaste vinområden.
Kan man sin vinhistoria ser vi att Rioja står i en klass för sig. På den spanska vinscenen finns inget område som är så respekterat, så omskrivet, kontroversiellt och samtidigt beundrat. Det finns skäl för det.
Redan för flera hundra år sedan producerades det nämligen kvalitetsvin av rang i trakterna kring Logroño, Riojaregionens huvudstad. Förutsättningarna spelade producenterna i händerna som samtidigt lärde sig att förstå vad de olika delarna av det område som längre fram kom att benämnas DOCa Rioja verkligen gav. Många hade också redan hunnit upp en sväng till franska Bordeaux för att inhämta kunskaper om lagring, fatanvändning, blandning, skörd och jäsningsprocessen.
Ökad ambition
Vi ska komma ihåg att detta var vid en tid då det mesta av vinet som tillverkades var hellre än gott, ljusare än rött och mer volym än kvalitet. Men i Rioja hade man bestämt sig för att öka ambitionen, inte minst genom att införa regler för både skörd och lagring.
Som exempel kan nämnas att det inte var tillåtet att lagra sitt vin för nära de stora genomfartslederna. När häst och vagn for förbi, skakade det rejält i stenbyggnaderna och det hade man lärt sig, att vin lagras bäst i lugn och ro. Annars klumpar exempelvis de aromatiska ämnena i vinet ihop sig och ger inte ifrån sig den karaktär de annars skulle göra.
DOC!
Distriktet var också det första som erhöll den högsta klassificeringen redan på 1930-talet. Men eftersom det inte fanns ett officiellt vinråd i området, snodde Jerez den titeln. Hur som helst revanscherade man sig 1991 då Rioja som första vindistrikt i ett modernt Spanien erhöll DOCa-klassificeringen, den allra högsta. Tillsammans med Priorat är Rioja också det enda distriktet som än idag har den klassificeringen.
Internationellt sett började man tala om Riojas viner redan i mitten på 1800-talet. Det var också då många av de klassiska bodegorna grundades med allt vad det innebar. Härifrån känner vi igen namn som Marqués de Murrieta, Marqués de Riscal, CUNE, Rioja Alta och López Heredia Viña Tondonia.
En spansk angelägenhet
Visserligen var vinerna från Rioja framför allt en spansk angelägenhet, men när turistboomen i Spanien inleddes på 1960-talet, var det många – inte minst svenskar – som kom i kontakt med vinet. För var man än landade på det spanska fastlandet eller de spanska öarna, var det vin från Rioja som serverades när det skulle ätas.
Detta gav så småningom resultat och på 1990-talet i Sverige och hela Norden, blev Rioja närmast synonymt med kvalitetsviner och härliga minnen från solsemestern. På Systembolaget var ungefär var fjärde flaska rött vin som såldes under några år vin från Rioja, ett rekord som inte har slagits sedan dess.
En världskändis
Idag är vindistriktet det näst mest kända världen över. Endast Bordeaux är mer känt. Och fortfarande står Rioja för kvalitet, klassiska viner, spektakulär arkitektur, god mat, härliga tapasbarer och experimentlusta. Det sistnämnda inte minst när det kommer till de vita vinerna.
Men det är det röda vinet vi förknippar Rioja med. Gärna fat, medelfylligt med frukt, lite skön mognadskaraktär, balanserade viner som alltid fungerar riktigt bra till den mat vi älskar i Sverige, allt från husman och hamburgare till asiatiskt och annorlunda.
Till sist: servera i stora, härliga glas. Med en bit mat. Gott blir godare. Godare blir godast.
Snabbfakta Rioja
- I vindistriktet DOCa Rioja odlar man druvor på omkring 65 000 hektar.
- Viktigaste blå druvor: Tempranillo, Garnacha, Mazuelo och Graciano.
- Viktigaste gröna druvor: Viura, Garnacha Blanca och Malvasía.
- Vindistriktet är indelat i tre under distrikt: Alavesa, Alta och Baja (som numera kallas Oriental).
- Kuriosa: Det finns även grön Tempranillo, det är en mutation av den blå druvan och upptäcktes för bara några år sedan.
- Vindistriktet Rioja hittar vi faktiskt i tre autonoma regioner: Rioja, Navarra och Baskien.
- Bästa mat är lamm, paprika, forell från floden Ebro och vaktel med vita bondbönor.
Vinliv tipsar!
Dominio Alto Rioja Crianza
Klockren Rioja Crianza, vilket betyder att den legat minst 12 månader på fat och ytterligare ett år i flaska för den perfekta mognadens skull.
Fruktigt, blåbär, jordgubbar med massor av härligt ursprung, ytterst lättdrucket med fin balans mellan ung fräschör och en liten ursprungspräglad mognad, medellång eftersmak.
Detta vin dricker jag mycket gärna till en lammstek, lammfärsburgare, lammkotletter. Eller till en pasta med tomatsås, persilja, olivolja och vitlök. Enkelt, Gott.
nr 50247 • 79 kr