Världens tre bästa druvor

Tre druvor som ger vin i helt olika stilar. Och ändå är de av alla som älskar vin ansedda som världens bästa. Men vad gör dessa fabulösa druvsorter så bra? Vinliv gick till botten och hittar överraskande fakta.

Missade du vår digitala provning i slutet på mars? Längst ned skriver vi kort om de tre vinerna som provades.

Det finns över 1000 druvor det till verkas vin på. Bara Italien ska ha 400 olika, ofta lokala skönheter att trolla med, Spanien ungefär lika många liksom Portugal. Att nämna Juan García, Jaen, Verdiso och Timorasso, tillhör inte vanligheterna, icke desto mindre finns de där i jorden och ger bra resultat, för den som vågar.

Vinvärlden har ju annars blivit en smula mer konform. Många vill odla samma druvsorter, inte bara för att de är att betrakta som några av de främsta, utan också för att de är kommersiellt gångbara.

Att välja mellan Graciano och Cabernet sauvignon, som man gjorde i Rioja på 1990-talet, var enkelt. De flesta villa få tillåtelse att odla den ädla fransosen. Men! Vinmyndigheterna gick in och sa nej, det är vår lokala Graciano vi ska jobba med. Inget annat. Och flera producenter i området var därför tvungen att modifiera sin budget. För vem köper ett vin där det står Graciano på etiketten, när det kunde stått Cabernet Sauvignon?

Idag kanske vi vet bättre. Idag vill vi gärna ha udda druvor, lokala druvor och det finns ju redan ett gäng viner på Cabernet Sauvignon.

Men uppenbarligen finns det utrymme för fler. Från hela världen. För är det något man kan säga om Cabernet Sauvignon och Pinot Noir och Syrah, så är det att de är världens tre bästa druvor av en anledning. Vi börjar med den mest känsliga, eleganten i trion, Pinot Noir.

Lyckas man med Pinot Noir…  

lyckas man med allt, brukar man säga. Det är en känslig druva, både mot sjukdomar och växlande väder, som gärna växer i mycket svala områden. Men just för att den växer i kylslagna vinområ¨den ger den också ett fantastiskt resultat med hög syra, massor av fräsch frukt i form av röda bär smultron. Jordgubbar. 

Låter man dessutom dessa härliga viner ligga till sig, kanske lagras några år, blir resultatet ett annat: mer svamp, skog, gummi, tryffel, mogna, komplexa röda bär, undervegetation… en rad spännande doft- och smakupplevelser som faktiskt gör denna druva till den kanske mest respekterade. Och svårodlade. Men kan man gör ett bra vin på Pinot Noir, är man kung i vingården.

Och vilka priser vinerna kan betinga. Kolla bara in Bourgogne, norra delen, där de serverar viner som koster 30 – 40 000 kronor flaskan. Och som tar slut i samma sekund som de landar på butikshyllan.

Några av favoritdistrikten är Bourgogne i Frankrike, Martinborough och Central Otago i Nya Zeeland och Bío Bío i Chile.

Vingård

Världens mest odlade druvsort…

heter Cabernet Sauvignon och odlas i princip i vartenda land som gör anspråk på att få plats på vinkartan, några svala länder som exempelvis Sverige undantaget. 

Det här är en druva med tjockt skal som ger massor av tanniner, strävhet, mycket syra, relativt hög alkohol, massor av färg och karaktärer som svarta vinbär, blåbär, örter, grön paprika och svartpeppar.

Men vad som gör druvan så oerhört respekterad är att vissa viner man producerar på druvan kan lagras länge, längre och kommer de dessutom från västra Bordeaux, kan de lagras ännu längre. Vi talar uppemot 40, 50 år.

Nu är inte lagring ett självändamål, men att prova viner med denna komplexitet som lagringen ger och ändå har en fantastisk elegans, är som att upptäcka ett världsarv. Det är lika fascinerade varje gång, alltså att dricka vinet.

Några av favoritdistrikten är Bordeaux i Frankrike, Coonawarra i Australien, Stellenbosch i Sydafrika, Valle Rapel i Chile, Mendoza i Argentina, Toscana i Italien där den står bakom de häftiga Supertuscan-vinerna samt inte minst Napa Valley i Kalifornien, USA. 

Tuff, tuffare…

Syrah, eller som en australisk vinmakare en gång sa: en Pinot Noir för vuxna.

Druvan kallas också Shuraz och var från början ett statem,ent från just den australiska vinnårgongen som började odla Rhône-druvan, men valde att göra vinet i en annan stil, mer frukt, mer konsumtionsvänlig redan vid unga år, mjukare…

Men det var då. Idag är många av vinerna från Australien riktigt kraftpaket, liksom en del viner från Rhône, mjuka, fruktiga… världen är liksom inte lika svartvit längre. Men ofta är det så att om den odlas i Nya världen, kallas den fortfarande Shiraz och har en delvis annorlunda klang.

Namnet är annars lite förvirrande. Shiraz kommer från den forna persiska staden med samma namn och det talas om att druvans ursprung går att hitta där. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för det. Och Syrah ska komma från att det var fenicierna som tog med sig den när de landsteg i Syracusa på Sicilien. Men samma där, finns inget som verkligen tyder på det.

Hur som helst är det en fenomenal druva som ger toner av peppar, mynta, eukalyptus, intensiv fruktighet, björnbär, lite fruktsötma, rejäl strävhet. En komplex druva som gärna fångar upp jorden den odlas i.

Några av favoritdistrikten är Norra Rhône, Châteauneuf-du-Pape i södra Rhône, båda i Frankrike, McLaren Vale i Australien, Hawke’s Bay i Nya Zeeland, Swartland i Sydafrika och Paso Robles i Kalifornien, USA.


Vinliv tipsar!


Bourgogne Rouge Pinot Noir Labouré-Roi, 2019, nr 5475, 119 kr, Frankrike

Mjukt rödbärig med fin balans mellan frukt och syra, inslag av jordgubbar, hallon, lite jordig ton i elegant stil och medellång, mjuk eftersmak.

Perfekt till en grillad kyckling som serveras med ugnsbakade grönsaker med lite citron på.


Ken Forrester Cabernet Sauvignon, 2019, nr 2502, 99 kr, Sydafrika

Markerad fruktighet med viss sträv ton, inslag av vaniljsötma, fat, kakao, vässad blyertspenna, svartpeppar och svarta vinbär med relativt lång eftersmak.

Perfekt till en smörstekt oxfilé som serveras med pommes på sötpotatis och bea.


Gemtree Organic Shiraz, 2020, nr 20033, 119 kr, Australien

Fylligt vin med inslag av björnbär, fattoner, vanilj, sötlakrits, kryddor, mint, smakintensivt med lång eftersmak där peppar och frukten ligger kvar.

Perfekt till en mustig gryta på högrev som serveras med egengjord, gräddstinn potatismos.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.