De 5 detaljerna som gör att ditt vin smakar mycket bättre

Köpt en flaska dyrt vin och blivit förvånad? Kanske inte alls smakade som det borde, i synnerhet för det priset. Men det gäller att tänka sig för, att veta när det är dags att servera vinet och till vad. Vinliv tipsar om fem detaljer som gör vinupplevelsen större.

1. Rätt temperatur

Ett vitt vin liksom mousserande bör serveras kylskåpskallt. Då kommer fruktigheten och fräschören verkligen fram. Serveras vinet för varmt, blir det lite jolmigt och känns trött. Ett rött vin bör även det serveras en smula svalt. Ställ in vinet en halvtimme i kylskåpet innan servering. Det gör att vinet får en fin frisk ton där fruktigheten verkligen kommer fram.

VILL DU LÄSA MER OM TEMPERATURER PÅ OLIKA VINER

2. Lufta alltid vinet

Oavsett vin är det alltid bra att lufta vinet före servering. Häll över vinet på karaff och låt det stå under någon timme. När vinet kommer i kontakt med syret i luften börjar det utvecklas. Och framför allt kommer doften att bli riktigt angenäm.

LÄS OM HUR DU FÖRVARAR EVENTUELLT ÖVERBLIVET VIN PÅ BÄSTA SÄTT

3. Servera i bra glas

Servera alltid vin i bra glas! Helst stora, tunna, eleganta glas. Bra glas behöver inte kosta skjortan, men om de skulle göra det är det samtidigt en investering. Allt vin smakar bättre. Det ser mer elegant ut och nu kommer verkligen doft och smak fram.

VINLIV REKOMMENDERAR ETT PAR OLIKA GLAS HÄR

4. Tänk smartaste kombon

Vin ska placeras på matbordet. Allt vin blir nämligen godare till mat, precis som all mat blir mycket godare med ett glas vin. Och här gäller nästan alltid den ”kulinariska jantelagen” fortfarande. Vitt passar bäst till fisk, rött till kött och rosé till i princip allt annat. Ni fattar. Fräscha smaker kräver fräscht vin, smakrik mat kräver smakintensivt vin. osv.

TESTA NÅGRA AV VÅRA RECEPT MED VINTIPS

5. Bjud bästa sällskapet

Visst kan väl bästa, snyggaste, roligaste och mest intressanta sällskapet rädda vilken kväll som helst. Det handlar helt enkelt om psykologi. Ju bättre vi mår, desto härligare blir mat- och vinupplevelsen. För vem har inte suttit där på en spännande dejt och tyckt att allt varit gudomligt? Till och med fulvinet. Men det kan ju även bli tvärtom förstås…


VINLIV TIPSAR

Montanha Baga 2018

Spännande vitt mousserande från Portugal på en av de druvor som normalt ger världens mest sträva viner. Här hittar vi inslag av äpplen, torkade örter, mandarin, citrus, gula plommon, mandel med fin balans och medellång eftersmak.

Passar perfekt till en enklare rätt på lax, ugnsbakad med kokt potatis och en citrusaioli.

Nr 2818 129:-
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.