Publicerat 8/1 - 2021

Bästa serveringstemperatur för vinet

Hur varmt får ett vin vara – egentligen? Det har tyvärr hänt fler än en gång att det serveras för varmt. Visst, smakerna förstärks men det gör även känslan av alkohol. Vinliv har tagit fram en smart checklista.

Blivit serverad för varmt vin någon gång? Ja, jag trodde nog det. Och det är inte kul. På krogen är det dessutom en katastrof, med tanke på priserna.

Ett för kallt vin går ju att rädda. Det är bara att lugna sig lite, låta vinet vila en stund i glaset. Efter bara några minuter har temperaturen ökat med någon grad. Här gäller ju också personliga preferenser.

Men ett varmt vin?

Lagom är bäst

Ett rött vin som serveras över 20 grader påminner mer om glögg och ett vitt vin över 14 blir som en avslagen fruktdrink där alkoholen dominerar. För att inte tala om ett bubbel som serveras för varmt…

Om det är ett rött vin, låt det stå i kylskåpet en halvtimme innan servering. För det vita vinet gäller en timme. Bubbel kan gott och väl serveras ännu lite kalare. låt det ligga så att det verkligen blir kylskåpskallt.

Voilà, färdigt att serveras.

Checklista serveringstemperatur:

  • Vitt vin med ung, fruktig karaktär: 6-8 grader
  • Vitt vin med ålder eller fatkaraktär: 8-10 grader
  • Bubbel, oavsett typ: 6-8 grader
  • Rött vin med ung, fruktig karaktär: 14-16 grader
  • Rött vin med viss kraft: 16-18 grader
  • Sött vitt vin: 6-8 grader

Vinliv tipsar!

Lisa 1503 Spumante

”Lysande prisvärde för detta bubbelvin från Italien.

Vinet är balanserat, har fin fruktig karaktär, liten sötma, citrus, persika och en balanserande friskhet med medellång eftersmak.

Passar perfekt som aperitivo eller varför inte våga till en riktigt god kycklingrätt… Hur gott som helst!”

Johan Franco Cereceda

Nr 78460 • 169 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.