Publicerat 22/2 - 2020

Rött vin bra för hälsan

Vi har sagt det förr och säger det igen. Ett glas rött främjar inte bara aptiten för maten och på livet. Det är också bra för hälsan. Värt att skåla för.

Det är mycket snack om alkohol. I Sverige. Och förbuden hopar över oss. Ingen försäljning till ungdomar (bra!) restriktiva öppettider (tråkigt men bra), detaljhandelsmonopol (hm…) och restriktioner när det kommer till annonsering (bra).

Men samtidigt, alkohol, i måttliga doser, kan faktiskt vara bra. Bara bra.

Det finns nämligen ett flertal studier som visar att ett eller två glas vin om dagen är bra för hälsan. I synnerhet det röda vinet.

Vi listar de främsta anledningarna:

Bra för minnet

I blå druvor som det tillverkas rött vin på hittar vi ämnet resveratrol. Detta ämne sägs förbättra korttidsminnet. Men inte bara det, ämnet ökar också prestandan i den del av hjärnan som styr minnet.

Bra för tänderna

Visst är vinets syra skadligt för emaljen på dina tänder, men vinet kan faktiskt även förbättra tandhälsan. Resveratrol som finns naturligt i vin har en antibakteriell funktion i munnen och skyddar alltså tänderna mot bakterier.

Bra för immunförsvaret

I synnerhet rött vin är mycket rikt på så kallade antioxidanter. Dessa hjälper att minska risken för inflammation och förbättrar därmed immunförsvaret.

Bra för levern

Låter kanske som en paradox, men måttligt intagande av rött vin kan tvärtom vara bra för levern då vinet kan minska risken för en fettleversjukdom, NAFLD. Sjukdomen är den vanligaste leversjukdomen i västvärlden.

Bra för hyn

Ämnet resveratrol som vi hittar i framför allt rött vin har i studier visat sig kunna hämma tillväxten av bakterierna som orsakar akne. Och det bästa sättet att få i sig resveratrol är… att dricka det. 

Bra för blodsockret

Det röda vinet innehåller en hel del av ämnet polyfenol. Det är en antioxidant som inte bara påverkar lagringen av fett utan även blodsockret och håller kurvan på en jämn nivå.

Bra för livskvaliteten

Ett glas rött vilken kväll som helst motverkar inte bara sjukdomar. Det får oss också att må bättre, bli lite gladare och njuta mer av livet. Bara det en anledning till att ta sig en klunk. Till.

Vinliv tipsar!

P.Lex Piemonte DOC Barbera

“Rött vin från Piemonte på den alltmer populära druvan Barbera, piemontesarnas egen favoritdruva, ett vin signerad artisten och vinälskaren Petter.

Vinet har en härligt fruktig ton, inslag av röda bär, körsbär, plommon med markerad fräschör, mjuk strävhet i mycket balanserad stil och med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna liksom Petter till en pizza med svamp och krämig ost eller till en smörstekt fläskfilé som serveras med en sallad på tomat och avokado.”

Johan Franco Cereceda

Nr 79533 • 125 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.