Rött vin bra för hälsan

Vi har sagt det förr och säger det igen. Ett glas rött främjar inte bara aptiten för maten och på livet. Det är också bra för hälsan. Värt att skåla för. Men ekologiskt vin, förstås.

Det är mycket snack om alkohol. I Sverige. Och förbuden hopar över oss. Ingen försäljning till ungdomar (bra!) restriktiva öppettider (tråkigt men bra), detaljhandelsmonopol (hm…) och restriktioner när det kommer till annonsering (bra).

Men samtidigt, alkohol, i måttliga doser, kan faktiskt vara bra. Bara bra.

Det finns nämligen ett flertal studier som visar att ett eller två glas vin om dagen är bra för hälsan. I synnerhet det röda vinet.

Vi listar de främsta anledningarna:

Bra för minnet

I blå druvor som det tillverkas rött vin på hittar vi ämnet resveratrol. Detta ämne sägs förbättra korttidsminnet. Men inte bara det, ämnet ökar också prestandan i den del av hjärnan som styr minnet.

Bra för tänderna

Visst är vinets syra skadligt för emaljen på dina tänder, men vinet kan faktiskt även förbättra tandhälsan. Resveratrol som finns naturligt i vin har en antibakteriell funktion i munnen och skyddar alltså tänderna mot bakterier.

Bra för immunförsvaret

I synnerhet rött vin är mycket rikt på så kallade antioxidanter. Dessa hjälper att minska risken för inflammation och förbättrar därmed immunförsvaret.

Bra för levern

Låter kanske som en paradox, men måttligt intagande av rött vin kan tvärtom vara bra för levern då vinet kan minska risken för en fettleversjukdom, NAFLD. Sjukdomen är den vanligaste leversjukdomen i västvärlden.

Bra för hyn

Ämnet resveratrol som vi hittar i framför allt rött vin har i studier visat sig kunna hämma tillväxten av bakterierna som orsakar akne. Och det bästa sättet att få i sig resveratrol är… att dricka det. 

Bra för blodsockret

Det röda vinet innehåller en hel del av ämnet polyfenol. Det är en antioxidant som inte bara påverkar lagringen av fett utan även blodsockret och håller kurvan på en jämn nivå.

Bra för livskvaliteten

Ett glas rött vilken kväll som helst motverkar inte bara sjukdomar. Det får oss också att må bättre, bli gladare och njuta mer av livet. Bara det en anledning till att ta sig en klunk. Till.


Vinliv tipsar!

Piemonte Rosso Biologico

Smakrikt rött på flera druvor, ett välbalanserat vin med bra frukt, inslag av röda bär, kryddor, torkade örter, liten vaniljsötma, rejäl fräschör med viss fyllig ton och relativt lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till en hamburgare med klassiska tillbehör eller till en mustig pasta med köttfärssås och rikligt med parmesan.

Johan Franco Cereceda

Nr 70165 • 95 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.