Publicerat 30/3 - 2020

Därför är rosévin från Frankrike bäst i världen

Frankrike är en självklar referens när det kommer till rosévin. Var vi än befinner oss i världen och tar oss ett glas rosa vin är det franskt. Franskt som livsstil. Och som vintyp. Pardon?

Frankrike är världens bästa vinland. När det kommer till rött, tänk Bourgogne och Bordeaux. När det kommer till vitt, tänk Loire och Bourgogne. Bubbel… herregud, Champagne. Och när det kommer till rosévin, hela landet. 

Kan nån kan Frankrike. Inte minst när det kommer till just det rosa vinet. Det är därför inte konstigt att fransmännen idag föredrar rosévin framför det vita. Även i Sverige väljer vi allt oftare rosévin

Därför är Frankrike bäst på rosévin

Men vad är det då som gör landet till det bästa vinlandet när det kommer till just färgen rosa?

Jo, det var ju här man uppfann vintypen. För hundratals år sedan. Och sedan dess har man lyckats förädla den, generation efter generation. Det är ju mycket därför det franska vinet generellt står så högt i kurs.

Frankrike är ju också känt för sin mångfald och med den en mycket hög lägstanivå. Därför är det extra spännande att snegla mot franska vinkartan och studera rosévinet. Där vi runt om i landet hittar rosévin av hög kvalitet.

Flera exempel på bästa franska rosévinet

Rosébubbel, bäst är det som görs i Champagne på några av väldens bästa druvor

Matvänligt, mörkare rosévin, bäst är det som görs i Tavel i södra delen av landet

Ljust rosa med mineral karaktär, frivolt liksom, bäst är det som görs i Provence

Konsumentvänligt rosévin för alla tillfällen, bäst är det som görs i Languedoc

Lite kraftigare, mer matorienterat på en druvblandning när det kommer från Côtes-du-Rône

När många producenter utanför Frankrike ska till att producera rosévin, finns dessa självklara referenser i åtanke. Man blir liksom slav under den franska rosévinstraditionen. Det är också därför ett rosévin gärna smakar franskt gott och perfekt till en bit mat, även om man skulle befinna sig på andra sidan jorden.

Aldrig har vi druckit så bra rosévin som nu

Johan Franco Cereceda

Och detta är – naturligtvis – på gott och ont. Visst tappar man en del av mångfalden, å andra sidan har vi aldrig konsumerat så bra rosévin som vi gör idag. Oavsett var det kommer ifrån.

Även om det bästa alltid kommer från Frankrike.


Vinliv tipsar!

Golden Year Rosé

Härlig blandning på två av Frankrikes bästa druvor, Grenache och Syrah, som skördas på natten för att behålla så mycket fräschör som möjligt.

Rosévin med markerad elegans och tydlig fruktig karaktär med jordgubbar, frysta hallon, röda äpplen, fin fräschör med mycket pigg syra och kryddig ton i sydfransk charmig stil.

Det här vinet dricker jag gärna till en sashimi på tonfisk, till kokt torsk med en sallad med lite vattenmelon (!) eller bara som det är en solig eftermiddag med angenämt sällskap. 

Johan Franco Cereceda

No 50268 • 99 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.