Därför är rosévin från Frankrike bäst i världen

Frankrike är en självklar referens när det kommer till rosévin. Var vi än befinner oss i världen och tar oss ett glas rosa vin är det franskt. Franskt som livsstil. Och som vintyp. Pardon?

Frankrike är världens bästa vinland. När det kommer till rött, tänk Bourgogne och Bordeaux. När det kommer till vitt, tänk Loire och Bourgogne. Bubbel… herregud, Champagne. Och när det kommer till rosévin, hela landet. 

Kan nån kan Frankrike. Inte minst när det kommer till just det rosa vinet. Det är därför inte konstigt att fransmännen idag föredrar rosévin framför det vita. Även i Sverige väljer vi allt oftare rosévin

Därför är Frankrike bäst på rosévin

Men vad är det då som gör landet till det bästa vinlandet när det kommer till just färgen rosa?

Jo, det var ju här man uppfann vintypen. För hundratals år sedan. Och sedan dess har man lyckats förädla den, generation efter generation. Det är ju mycket därför det franska vinet generellt står så högt i kurs.

Frankrike är ju också känt för sin mångfald och med den en mycket hög lägstanivå. Därför är det extra spännande att snegla mot franska vinkartan och studera rosévinet. Där vi runt om i landet hittar rosévin av hög kvalitet.

Flera exempel på bästa franska rosévinet

Rosébubbel, bäst är det som görs i Champagne på några av väldens bästa druvor

Matvänligt, mörkare rosévin, bäst är det som görs i Tavel i södra delen av landet

Ljust rosa med mineral karaktär, frivolt liksom, bäst är det som görs i Provence

Konsumentvänligt rosévin för alla tillfällen, bäst är det som görs i Languedoc

Lite kraftigare, mer matorienterat på en druvblandning när det kommer från Côtes-du-Rône

När många producenter utanför Frankrike ska till att producera rosévin, finns dessa självklara referenser i åtanke. Man blir liksom slav under den franska rosévinstraditionen. Det är också därför ett rosévin gärna smakar franskt gott och perfekt till en bit mat, även om man skulle befinna sig på andra sidan jorden.

Aldrig har vi druckit så bra rosévin som nu

Johan Franco Cereceda

Och detta är – naturligtvis – på gott och ont. Visst tappar man en del av mångfalden, å andra sidan har vi aldrig konsumerat så bra rosévin som vi gör idag. Oavsett var det kommer ifrån.

Även om det bästa alltid kommer från Frankrike.


Vinliv tipsar!

Guigal Côtes du Rhône Rosé

Rosévin från Côtes-du-Rhône i södra Frankrike tillverkat på Grenache, Syrah och Cinasaut, tre lokala ddruvor som skapade för ett bra rosévin.

Vinet har en rejäl fräschör med inslag av mineral, smultron, frysta jordgubbar, lime, gyllenbär, citron, vinbär och fin struktur med medellång eftersmak i balanserad, ursprungspräglad stil.

Det här vinet dricker jag gärna till en paella, en skaldjurspasta eller ett härligt småplock med både kyckling, lax, sallad, baguette, hårdostar, oliver och annat picknick-gott.

Johan Franco Cereceda

No 50612 • 129 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.