6 saker du inte visste om vin – eller?

Varför blev sherry sherry, hur det gick för USA:s gamla president när han skulle odla vin och var någonstans ligger den högsta vingården i världen? Och på vilken höjd? För detta visste du inte- eller?

1

Den tredje amerikanska presidenten, Thomas Jefferson (1801–1809) är inte bara är känd som USA:s första vinkonnässör. Han försökte sig dessutom på att själv bli vinbonde i sitt hem i Virginia. Dock med dåligt resultat. Det blev inget vin för Jefferson trots flera års försök. Förmodligen berodde det på att han importerat vinstockar från Europa, stockar som inte var resistenta mot den i USA förekommande vinlusen, vilket däremot amerikanska vinstockar är.

2

Sherry! Blev till på grund av freden i Utrecht. Spanien förlorade nämligen genom fredsavtalet sitt kvarvarande imperium i Italien och Nederländerna och handeln med England försvagas avsevärt. Vinproducenterna i Jerez satt med enorma lager vin på tunnor som inte blev sålt. Så småningom oxiderades vinet och fick en helt annan, mer doftrik och smakrik karaktär än det ljusare vinet de tidigare exporterat. Nu talas det om vin i olika stilar, en ljusare, lättare och en mörkare, smakrikare och mer aromatisk. Voilà- sherryn är född!

3

I Tibet finns Världens högsta vingård, på över 3 500 meter över havet. Kanske inte världens mest kända vinland, men i Guiness Rekordbok kan vi läsa om detta. Vingården anlades 2012 och har elva olika druvsorter att stoltsera med där druvan Muscat torde vara den mest kända.

4

 Världens största champagneprovning hölls av Vinlivs chefredaktör Johan Franco Cereceda hösten 2017 på Waterfront Hotel i Stockholm. Nästan 800 personer deltog i den sittande provningen som inleddes med en Master Class om champagne som sedan avslutades med en provning av fem olika viner från det nordfranska vindistriktet. Över 400 flaskor öppnades och 4 000 glas champagne serverades vid den historiska provningen.

5

Pinot Noir planterades redan på 1800-talet i Nya Zeeland. Man brukar annars säga att de första vinplantorna i landet sattes 1973 och att det då var Sauvignon Blanc, men Nya Zeeland har alltså en betydligt längre vinhistoria än så. William Henry Beetham satte nämligen druvan i jorden redan 1881, ivrigt påhejad av sin fru, Marie Zelie Hermance Frere Beetham, som namnet avslöjar härstammar från Frankrike, Pinot Noirs hemvist.

6

Druvan Listán Prieto, ibland felaktigt kallad Listán Negro, från Kanarieöarna är den första druvan som odlades i Nya världen för vinproduktion. Druvan togs alltså med av de spanska erövrarna när de landsteg Sydamerika. I Chile går den under namnet País, i Argentina kallas den Criolla och i Kalifornien, USA heter den Mission då den odlades vid missionshusen i den gyllene staten.

bonus

Och så en bubblare! Många producenter ansåg för tio år sedan att ett boxvin skulle skada varumärket. Men när fler av dem fick reda på vilken enorm försäljningsandel boxvinet stod för i Sverige, lanserades ett boxvin på studs. Idag är det få, om ens några, vintillverkare som tvekar. Och så har kvaliteten ökat avsevärt!


Vinliv tipsar!

Cono Sur Cabernet Sauvignon

Spännande rött från Chile och på landets ikondruva Cabernet Sauvignon, en druva de omhuldat sedan vintillverkningen satte fart.

Härlig spänst i frukten, fruktig med inslag av ceder, svarta vinbär, körsbär, liten vaniljssötma och viss strävhet som ger vinet fräschör och karaktär.

Gott vin till en grillad kotte, kanske lite bea och på det frittes. Eller till en lammstek som serveras med traditionella tillbehör.

nr 5318501 • 99 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.