Svajig sommar stoppade rosérekord

Det var ganska nära och visst trodde vi ett tag… Men nej, det blev ingen rekordförsäljning av rosé. Och allt är den svajiga sommarens fel.

Rosé hör sommaren till. Och den lätta maten vi gärna får i oss, oavsett om vi sitter på strandhaket i St Tropez, inmundigar några tapas i Barcelona eller en mustig pasta alla puttanesca i Neapel. 

Eller en margherita på lokala pizzerian i Hofors.

Vi ser också hur rosévinet vunnit i ära och berömmelse. Idag är det inte längre någon som skäms för att köpa rosa vin och sett till priserna, är vi villiga att betala mer för vinet än någonsin tidigare.

Samtidigt, det som är helt avgörande, i Sverige och på andra nordliga breddgrader, är sol, sommar och säsong. Är det varmt under sommaren, ja då går konsumtionen upp. Men det räcker inte som 2019 att delar av sommaren är fantastisk. Det måste till en rekordhetta, som 2018, för att rosérekord ska slås.

Under årets tre sommarmånader inhandlades 8 152 478 liter rosévin. Att jämföras med förra årets 8 942 457, alltså närmare 800 000 liter mer. På tre månader!

Vi får hoppas på en ännu bättre sommar 2020.

Värt att veta är att av årets försäljning var närmare 60 procent på box. Av flaskvinerna, var det endast 15 procent som kostade över 100 kronor.Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.