Publicerat 19/1 - 2020

Barolo eller Barbaresco – vilket är bäst?

Samma lika och ändå olika. För här används samma druva i samma klimat under samma traditioner. Men vilket av Barolo och Barbaresco är egentligen bäst?

Piemonte är på allas läppar. Alla älskar vinregionen och en av världens bästa druvor, Nebbiolo. Alla tycks också gilla vinerna från världskändisen Barolo och från den lite mindre bekanta grannen Barbaresco.

Visst kan man säga att det är lite märkligt, detta är ju kraftfulla viner som kräver sin konsument. Och av vinerna krävs att de är lagrade för att de överhuvudtaget ska gå att dricka. Framför allt när det kommer till vinerna från Barolo?

Ok, är de alltså bäst?

Ja, det är ju det som är frågan. För distriktet höjs till skyarna av alla vinexperter, emedan Barbaresco hamnar i vinskuggan. Det borde de inte med tanke på den kvalitet som distriktets producenter i Barbaresco uppvisar.

Lillebrorskomplex eller bara osis att hamna granne med en av världens främsta referenser i vinvärlden? Eller kan man vända på det, åka snålskjuts? 

Barbaresco behöver knappast göra det. Men visst finns en tydlig rangordning i vinvärlden. Kanske är det just det som då gör Barbaresco lite mer spännande, lite mer kvar att upptäcka, lite mer jungfrulig mark, så att säga.

Avgörande skillnader

Men alla likheter och olikheter till trots, det finns avgörande skillnader. 

Jordmånen: mer kalk i Barolo; mer lera i Barbaresco

Fatlagring: mer små fat, så kallade barriquer, i Barolo; mer större fat, så kallade botti i Barbaresco

Hektar: Barolo har 700 hektar (små volymer=exklusivitet, dyra viner!); Barbaresco har 2 100 hektar (mer vin=fortfarande exklusivt, men mer vin för pengarna)

Är det bara en smaksak?

Ja, det är bara en smaksak. Och en fråga om tålamod. Köp en ung barolo och låt den lagra i tio år. Köp en ung barbaresco och låt den lagra i fem år. Då är de som bäst. Där barolon alltid kommer att vara strävare och barbarescon en smula mjukare.

Samtidigt, med rätt mat går det att dricka även idag. Häll upp vinet i ett stort vinglas. Stek sedan en redig köttbit, servera med potatismos och kryddig bea.

Vinliv tipsar!

Ricossa Barbaresco Organic

“Storslaget italienskt vin med massor av härligt ursprung från ett av världens främsta vindistrikt, Barbaresco i Piemonte. 

Smakintensivt rött vin med inslag av röda bär, körsbär, mogna jordgubbar, lite julkryddig ton med minerala inslag och lång, balanserad eftersmak.

Det här viner dricker jag gärna till en riktigt höstlig gryta på oxkind, trattkantareller, massor av vitlök och Medelhavskryddor. Eller varför inte till en tryffelpasta?”

Johan Franco Cereceda

Nr 78143 • 159 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.