Allt du behöver veta om svenskarnas favoritmat

När det är dags att laga, svenskarnas favoritmat, pasta, kan många tankar uppstå. Kanske händer det att du i butiken fastnar framför hyllorna med olika pastasorter och känner att alla möjligheter gör det svårt för dig att välja.

Totalt finns det över 600 pastasorter och lika många instruktioner, men det vore för de allra flesta omöjligt att lägga dessa på minnet. 

Däremot finns det några grundläggande saker att hålla koll på och de ska du få hjälp med här!

Alltid al dente

Först och främst behöver du besluta om du vill ha färsk eller torr pasta. Precis som det låter är färsk pasta en färskvara, ofta dyrare och går snabbare att koka. Torr pasta innehåller sällan ägg, till skillnad från färsk. Den tar lång tid att koka men är lättare att få al dente!

Pastasort som suger

Vidare till valet av pastasort och vad som passar bäst till olika tillfällen. Om du ska laga en kraftigare sås med större kött- eller grönsaksbitar i bör du köpa en pasta med hålighet. Håligheten är som gjord för att suga åt sig såsen. 

Önskar du lite tuggmotstånd ska du först och främst välja torr pasta och mer specifikt exempelvis fjärilspastan, vilken är tjockare i mitten och mjuknar därmed inte i takt med vingarna. Denna är också en fin detalj i exempelvis sallader.

Tänk på!

Desto viktigare att tänka på är följande,

  • Koka pastan i rikligt med vatten. På detta sätt undviker du att pastan klibbar ihop. Ta därför fram din största kastrull och tänk att 100 g pasta kräver minst 1 liter vatten.
  • Salta mer än vad du tror! Det har en gång sagts att pastavattnet ska vara lika salt som Medelhavet…. 
  • Rör om så fort pastan läggs i och fortsatt under tiden pastan kokas. Tänk dock på att först lägga i pastan när sås och andra potentiella tillbehör är klara.
  • Se även till att koka ordentligt på hög värme utan lock och placera en träslev över kastrullen som kan fånga bubblorna och hindra vattnet från att koka över.
  • Låt pastan koka klart i såsen (om du är ok med att det blandas).
  • Slutligen: ät så snart pastan är färdiglagad!
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.