Vad tusan är kombucha – egentligen?

Alla talar om kombucha. Kombucha hit, kombucha dit. Men vad är det egentligen för någonting? Vinliv går till botten med trenddrycken.

Kombuchan är en fermenterad, lätt kolsyrad, dryck gjord på te. Att något fermenterats betyder att en råvara fått jäsa under kontrollerade former. 

Just denna dryck bryggs på sötat grönt te vilket får jäsa med en kombuchasvamp. Processen innebär att sockret i teet omvandlas till nyttiga ämnen, det är också detta som ger drycken sin syrliga smak och kolsyra.

Hälsosamma bakterier

De hälsosamma bakterier som börjar gro och leva under jäsningen är bra för tarmfloran, matspjälkningen samt motverkar tillväxt av Candida svamp i kroppen. Dessutom innehåller kombuchan mycket B-vitamin, vilket är viktigt för alltifrån immunförsvaret till ämnesomsättning och celldelning, liksom hud, hår och naglar. 

Denna typ av hälsosam kost som innehåller levande bakterier kallas även för probiotika och förekommer även i bland annat mjölkprodukter och syrade grönsaker (samt som kosttillskott).

Brygg din egen kombucha

Att brygga kombucha har blivit trendigt på senare år och det är faktiskt något du själv kan göra hemma. 

Ursprungligen är det dock en uråldrig kinesisk tradition och de äldsta dokumentationerna visar på att detta, användningen av kombuchasvamp för att framställa denna hälsodryck, har gjorts i över 2000 år. 

Precis som surdegsbröd

Om du ska göra kombucha för första gången rekommenderas du att använda den vätska som kom med kombuchasvampen. Därefter ser du till att alltid spara lite av kombuchan från tidigare sats, precis som vid surdegsbröd. 

En flaska med levande kombucha som står kylt har en hållbarhet på ungefär ett år och en öppnad flaska håller i ca en månad. 

Present gjord på kärlek

Om du önskar förvara kombuchan rumstempererad behöver den pastöriseras, vilket innebär att den en gång levande drycken inte längre är levande. Detta gör att drycken lite tappar sitt syfte, men å andra sidan kanske den ska ges bort i present till någon som du vet har en full kyl och saknar intresse för att själv brygga vidare.

Att ge bort en flaska kombucha är för övrigt en fantastisk present, gjord på kärlek och tålamod. 

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.