10 vanligaste frågorna om vin

Det har under den senaste tiden kommit in en mängd frågor till Vinliv om vin. Hur man lagrar, hur mycket socker vinet innehåller eller exempelvis hur länge vinet håller i en öppnad flaska. Vi samlade på oss de 10 vanligaste frågorna. Samt en bubblare… Här kommer svaren.

  1. Hur länge kan man spara en öppnad flaska?

    Ungefär tre till fem dagar. Ju kraftigare ett vin är, desto längre håller det. Men grejen här är att man ska försluta flaskan och ställa in vinet i kylskåpet då kyla avstannar utvecklingen.

  2. Varför ska man lufta vin?

    För att vinet ska få börja mogna och därigenom bli mjukare. Många viner man öppnar och häller direkt i glaset, kan kännas lite instängt eller knutet. Det blir mer balansert och frukten kommer fram bättre. Att lufta vinet innebär att man slår över det i en karaff.

  3. Hur länge håller en box?

    En oöppnad box håller i ett år, kanske längre. Men vinet i en öppnad box håller minst fyra veckor, så boxen är på det viset överlägset flaskan.

  4. Vad finns det för tillsatser i ett vin?

    Oj, en massa i värsta fall, eller nästan inga alls, i bästa fall. Men svaveldioxider eller sulfiter är de mest använda konserveringsmedlen i vin. Många ämnen, så många som 60 ämnen är tillåtna, försvinner under vinproduktionens gång.

  5. Hur mycket socker innehåller en flaska vin?

    Är vinet torrt, ungefär 90 procent av allt vin är torrt, innehåller det inte mer än 3 gram socker per liter, ofta ännu mindre. Det handlar alltså om mycket små mängder. Bubbelviner kan innehålla lite mer.

  6. Hur många kalorier innehåller ett glas vin?

    Ett glas rött, ca 15 centiliter, innehåller omkring 100 kalorier, vitt vin lite mindre.

  7. Hur länge kan jag lagra vin?

    Ja, det beror på vilket vin det är. Röda kan alltid lagras längre, liksom söta eftersom socker är konserverande och starka viner eftersom alkoholen är konserverande. Vissa viner från Bordeaux eller Barolo kan man lagra uppemot 30, kanske 40 år. Men det stora flertalet viner är inte producerade för lagring och ska då konsumeras inom något eller några år.

  8. Är det skillnad på samma vin i en flaska och i en box?

    Det ska vara samma vin. Möjligen tillsätter några producenter lite extra svavel i vinet på boxen för att det ska vara mer hållbart. Detta ska emellertid inte påverka smak eller doft.

  9. Varför måste jag lagra vinet liggande?

    Om flaskan har naturkork ska den ligga ner. Annars torkar korken och då kommer det in luft i vinet som därmed kommer att oxidera. Har flaskan skruvkapsyl kan den stå eftersom förslutningen inte påverkas av fukt.

  10. Vilket är det bästa sättet att lagra ett vin på?

    Fyra saker gäller: 1. Jämn temperatur, helst ca 12 grader; 2. Vibrationsfritt, annars klumpar sig smakämnena i vinet och utvecklingen hämmas; 3. Fuktigt, ca 70 procent luftfuktighet, annars torkar korken och vinet kommer i kontakt med luft och oxiderar; 4. Mörkt då ljus sätter fart på vinets mognad.

Och en bubblare…

  1. Kan man värma vin i mikron?

    Ja, inga problem. Varken smak eller doft kommer att förändras.
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.