Svavel i vin – hur farligt är det?

Svavel i vin? Det är sen gammalt. Men det anses fortfarande kontroversiellt. Naturvinsproducenterna använder nämligen helst inget svavel alls. Hur mycket klarar vi utan att det blir farligt?

Tidigare fick svavel användas närmast oreglerat i vinindustrin. Att uppfatta svavelstick i flaskan som öppnades var inte helt ovanligt. Det är inget vidare, även om doften går att lufta bort. Men säg den som köper en andra flaska av det vinet…

I tillverkning av vin har svavel använts i alla tider. Det är främst med av tre anledningar:

  • Svavel motverkar oxidation
  • Svavel är hämmande mot bakterier
  • Svavel fungerar konserverande

Alltså, vår vinvärld hade sett mycket annorlunda ut idag om tillverkarna inte använt svavel, fast egentligen kallas det sulfiter/bisulfiter mer korrekt. Men vi ska veta att det inte finns vin som är svavelfritt eftersom svavel bildas under alkoholjäsningen av vinet och innehåller då upp till omkring 15 milligram naturligt svavel som mest.

Hur mycket svavel som använts ska, enligt reglerna, stå på etiketten på vinflaskans baksida.

Naturvinsproducenterna använder helst inget svavel alls. Nu får de visserligen göra det, enligt organisationen Vin Nature: max 20 mg per liter för rött vin och 30 mg för vitt.  I vanliga viner tillåts 150 milligram svavel per liter för rött vin och 200 mg för vitt.

Men hur farligt är svavel?

I de mängderna det tillåts, väldigt lite. Men detta ska man å andra sidan ta på allvar. Typiska symptom, om än, är domningar i benen, onormal trötthet och smärre minnesproblem.

Vet man med andra ord att man är känslig mot svavel, gäller att läsa etiketterna. 

Kortfakta svavel
  • Naturviner får svavlas, emellertid betydligt mindre än för konventionella viner.
  • Vita viner är mer svavlade än röda då vitt vin är mer känsligt för luftkontakt.
  • Viner på box innehåller normalt mer svavel på grund av förpackningen som släpper in luft.
  • Sötare viner svavlas oftast mer än torra viner.

Vinliv tipsar!

Terroir Sauvage Rouge

Rött, spännande vin från Frankrike på druvorna Syrah, Grenache och Mourvédre, en klassisk blandning från södra delen av landet.

Vinet har härlig karaktär, kraft med inslag av både mörka frukter, viss strävhet, fräschör, relativt fylligt i mer smakintensiv, höstlig stil med relativt lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en Smakrik risotto med karljohansvamp.

Johan Franco Cereceda

Nr. 53007 • 119 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.