fbpx

Svavel i vin – hur farligt är det?

Svavel i vin? Det är sen gammalt. Men det anses fortfarande kontroversiellt. Naturvinsproducenterna använder nämligen helst inget svavel alls. Hur mycket klarar vi utan att det blir farligt?

Tidigare fick svavel användas närmast oreglerat i vinindustrin. Att uppfatta svavelstick i flaskan som öppnades var inte helt ovanligt. Det är inget vidare, även om doften går att lufta bort. Men säg den som köper en andra flaska av det vinet…

I tillverkning av vin har svavel använts i alla tider. Det är främst med av tre anledningar:

  • svavel motverkar oxidation
  • svavel är hämmande mot bakterier
  • svavel fungerar konserverande

Alltså, vår vinvärld hade sett mycket annorlunda ut idag om tillverkarna inte använt svavel, fast egentligen kallas det sulfiter/bisulfiter mer korrekt. Men vi ska veta att det inte finns vin som är svavelfritt eftersom svavel bildas under alkoholjäsningen av vinet och innehåller då upp till omkring 15 milligram naturligt svavel som mest.

Hur mycket svavel som använts ska, enligt reglerna, stå på etiketten på vinflaskans baksida.

Naturvinsproducenterna (läs mer här om naturvin) använder helst inget svavel alls. Nu får de visserligen göra det, enligt organisationen Vin Nature: max 20 mg per liter för rött vin och 30 mg för vitt.  I vanliga viner tillåts 150 milligram svavel per liter för rött vin och 200 mg för vitt.

Men hur farligt är svavel?
I de mängderna det tillåts, väldigt lite. Men detta ska man å andra sidan ta på allvar. Typiska symptom, om än, är domningar i benen, onormal trötthet och smärre minnesproblem.

Vet man med andra ord att man är känslig mot svavel, gäller att läsa etiketterna.

 

Kortfakta svavel

  • Naturviner får svavlas, emellertid betydligt mindre än för konventionella viner
  • Vita viner är mer svavlade än röda då vitt vin är mer känsligt för luftkontakt
  • Viner på box innehåller normalt mer svavel på grund av förpackningen som släpper in luft
  • Sötare viner svavlas oftast mer än torra viner

Spännande doft med inslag av mineral, lite krut, rökiga toner och mjukfruktig karaktär, inslag av smultron, jordgubbar.

Tydlig frisk karaktär, inslag av jordgubbar, körsbär, kryddor, liten rökig ton, mineral och mycket bra balans i avslut.

Passar perfekt till grillade chuckrolls som serveras med långsamt stekt paprika och rostade rotfrukter.

Tags:
,