Svavel i vin? Det är sen gammalt. Men det anses fortfarande kontroversiellt. Naturvinsproducenterna använder nämligen helst inget svavel alls. Hur mycket klarar vi utan att det blir farligt?
Tidigare fick svavel användas närmast oreglerat i vinindustrin. Att uppfatta svavelstick i flaskan som öppnades var inte helt ovanligt. Det är inget vidare, även om doften går att lufta bort. Men säg den som köper en andra flaska av det vinet…
I tillverkning av vin har svavel använts i alla tider. Det är främst med av tre anledningar:
Svavel motverkar oxidation
Svavel är hämmande mot bakterier
Svavel fungerar konserverande
Alltså, vår vinvärld hade sett mycket annorlunda ut idag om tillverkarna inte använt svavel, fast egentligen kallas det sulfiter/bisulfiter mer korrekt. Men vi ska veta att det inte finns vin som är svavelfritt eftersom svavel bildas under alkoholjäsningen av vinet och innehåller då upp till omkring 15 milligram naturligt svavel som mest.
Hur mycket svavel som använts ska, enligt reglerna, stå på etiketten på vinflaskans baksida.
Naturvinsproducenterna använder helst inget svavel alls. Nu får de visserligen göra det, enligt organisationen Vin Nature: max 20 mg per liter för rött vin och 30 mg för vitt. I vanliga viner tillåts 150 milligram svavel per liter för rött vin och 200 mg för vitt.
Men hur farligt är svavel?
I de mängderna det tillåts, väldigt lite. Men detta ska man å andra sidan ta på allvar. Typiska symptom, om än, är domningar i benen, onormal trötthet och smärre minnesproblem.
Vet man med andra ord att man är känslig mot svavel, gäller att läsa etiketterna.
Kortfakta svavel
Naturviner får svavlas, emellertid betydligt mindre än för konventionella viner.
Vita viner är mer svavlade än röda då vitt vin är mer känsligt för luftkontakt.
Viner på box innehåller normalt mer svavel på grund av förpackningen som släpper in luft.
Sötare viner svavlas oftast mer än torra viner.
Spännande doft med inslag av mineral, lite krut, rökiga toner och mjukfruktig karaktär, inslag av smultron, jordgubbar.
Tydlig frisk karaktär, inslag av jordgubbar, körsbär, kryddor, liten rökig ton, mineral och mycket bra balans i avslut.
Passar perfekt till grillade chuckrolls som serveras med långsamt stekt paprika och rostade rotfrukter.
Johan Franco Cereceda
Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje
dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.
Åldersgräns25 år eller äldre
Vinliv innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år
Vinliv använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster, erbjudanden och annonser till dig Cookie settingsJAG FÖRSTÅR
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.