Har du någonsin funderat över vad som skulle hända om du åt för mycket av något du älskar, eller kanske rent av misstar tsk för msk och därav har i 10 gånger mer än vad receptet instruerar dig till? Och vad vore i så fall för mycket?
Jäsning i magen
Att havregryn eller en smarrig, ogräddad bullängd kan få det att ömma i magen är vi nog många som erfarit mer än en gång. Att livsmedel jäser i magen är dock inget som kommer att ta kål på dig.
Exempelvis havregryn i större mängder kan orsaka matsmältningsbesvär eller förstoppning, men mindre mängder havregryn är hälsosamt och förespråkas ofta.
Högt blodtryck
Men det finns faktiskt flera livsmedel som kan bli direkt, eller långsiktigt, farliga i större mängder. Däribland salt, vilket de flesta gissningsvis vet vid det här laget. I dagsläget får vi faktiskt redan i oss dubbelt så mycket som vi borde, omkring 10 gram istället för 5 (1 tsk).
De långsiktiga riskerna med ett stort saltintag är att hjärtat skadas till följd av för högt blodtryck, vilket kan visa sig i bland annat hjärtinfarkt och stroke.
Risken med kanel
Även kanelen har sina risker. För att inte utsätta sig för leverskador rekommenderas ett max intag på 0,5 tsk kanel dagligen. Större mängder kanel vid enstaka tillfällen är inte farligt, men det kan vara värt att tänka på!
Nöthallucinationer
Ett tredje och sista exempel är muskotnöten, som bland annat används i bechamelsås (vanligen 1 krm – 0,5 tsk) och till olika bakrecept. Gränsen på intag av muskotnöt sägs vara 1-2 stycken hela nötter, motsvarande omkring 3-6 tsk malen muskotnöt.
För stora mängder av muskotnöten, vilken innehåller myristicin, kan orsaka hallucinationer.
Viral på TikTok
Detta kan ju tyckas vara trevligt, vilket förklarar att nöten med dess effekter virala i videos på TikTok. Men den har ytterligare effekter och risker, vilka är hjärtklappning, kramper och död.