Klasscava från Juvé y Camps

Sladdar man in på Juvé y Camps modernistiska vineri strax söder om Barcelona blir man snabbt varse att här är cava allvar. 

Spanskt bubbelvin är synonymt med cava. Även om det inte är riktigt sant, är det så vi ser det. Och i sanningens namn dominerar cava bubbelindustrin i landet. Det är också det mest exporterade bubbelvinet i världen. Samtidigt kommer 95 procent av cavan från Katalonien i Spaniens nordöstra hörn.

Men cava får tillverkas på andra håll i Spanien. Bland annat i Valencia, Rioja och Navarra.

Ser vi till prestigecavan, top notch, det exklusiva, hamnar vi alltid i trakterna kring den lilla staden Sant Sadunrí d’Anoia. Här hittar vi bland annat Juvé & Camps, mitt ute i landet, på en kulle med milsvid utsikt. Och vingårdar runt vineriet. Det är väl tilltaget, närmast modernistiskt i sitt uppförande. Men framför allt, här tillverkas några av de bästa cavorna som finns.

Nyligen infördes en ny klass i vinlagstiftningen kring cava, Cava de Paraje eller Paratge som det kallas på katalanska. Det handlar i korthet om vingårdsviner med längre lagring och betydligt strängare regler för tillverkning. Juvé & Camps är ett av husen som idag har tillåtelse att producera en dito. Ett vin som i kvalitet ligger närmare en prestigechampagne än den bordscavan vi vant oss att konsumera.

Samtidigt producerar huset en mycket intressant ingångscava, Reserva de la Familia, en storsäljande cava med tydligt ursprung och riktigt bra balans. Klass, helt enkelt.

Druvorna är de klassiska Macabeo, Parellada, Xarel.lo.

Också det som gör cavan till ett unikt bubbelvin.

Cava var det. Från Juvé & Camps.Vinliv tipsar!

Juvé & Camps Reserva de la Familia

Druvorna till vinet är de tre klassiska Xarel-lo, Macabeo och Parellada. I Reserva de la Familia använder man sig endast av så kallad ”free run-juice”. Det betyder att druvorna pressas naturligt av sin egen vikt. Juicen är på så vis av högsta kvalitet och saknar bittra toner som lätt kan uppstå vid mekanisk pressning.

Nr 77600 169 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.