Italienskt vin direkt i kökskranen

Många trodde nog att de drömde. Det rann nämligen rött vin direkt ur kökskranen. Gissa om invånarna i italienska Castelvetro var världens lyckligaste.

Jesus ska ju ha förvandlat vatten till vin. Men frågan är om inte byborna i italienska Castelvetro fick en gudomlig uppenbarelse när de satte på kökskranen. Ut rann nämligen ett friskt rött vin, färdigt att konsumeras till den italienska långlunchen.

Cosa in nome della pace?!

På riktigt?! Rött vin ur kökskranen?! Jo, men det var inte så mycket en gudomlig tillgivelse som tekniskt fel på ett av de stora vinerierna utanför byn Castelvetro strax söder om Modena i regionen Emilia-Romagna i norra Italien. 

Uppskattat lokalt vin

Det var inte heller vilket vin som helst, utan det lokalt mycket uppskattade Lambrusco Grasparossa, skriver italiensk media, från kooperativet Cantina Settecani.

Det känns som att sådant här bara händer i Italien. Det förstärker dessutom den bild vi har av det mat- och vinälskande folket. Och så här i bistra tider, är det väl inte mer än rätt att de ska få glädjas åt små vardagsunder.

Italien i en helt egen division

Italien är svenska vinkonsumenters otvivelaktiga favorit. Sett till det röda vinet har Italien skaffat sig ett enormt försprång till andra vinländer. Närmare 40 procent av det röda vin vi inhandlade på Systembolaget 2019 var från Italien. Det betyder i runda slängar 38,5 miljoner liter vin. På ett år. 

Tvåan, Spanien, hade ynka elva procent och elva miljoner liter. Snacka om att Italien ligger i en helt egen division.

Flödet av gott italienskt vin fortsätter

Från Systembolagets ser man heller ingen avmattning den närmaste tiden. Så flödet av riktigt gott rött italienskt vin lär fortsätta.

Nu kanske vi i Sverige inte kan få italienskt vin direkt ur kökskranen. Men vi kan å andra sidan inhandla riktigt bra rött vin från landet till överraskande bra pris. 

Gäller att passa på. 

Och hoppas på under.

Vinliv tipsar!

Massetti Chianti

Rött vin från Chianti i Toscana som lagrats i ett år på ekfat för strukturens skull.

Här hittar vi inslag av röda bär, fin balans, lite örtkryddiga toner, fin fräschör, plommon, vinbär och fint integrerad fatton med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till en klassisk höstgryta eller till pizza med både örter, mozzarella och lite salsiccia.

Johan Franco Cereceda

Nr 52482 • 89 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.