Publicerat 26/3 - 2020

Italienskt vin direkt i kökskranen

Många trodde nog att de drömde. Det rann nämligen rött vin direkt ur kökskranen. Gissa om invånarna i italienska Castelvetro var världens lyckligaste.

Jesus ska ju ha förvandlat vatten till vin. Men frågan är om inte byborna i italienska Castelvetro fick en gudomlig uppenbarelse när de satte på kökskranen. Ut rann nämligen ett friskt rött vin, färdigt att konsumeras till den italienska långlunchen.

Cosa in nome della pace?!

På riktigt?! Rött vin ur kökskranen?! Jo, men det var inte så mycket en gudomlig tillgivelse som tekniskt fel på ett av de stora vinerierna utanför byn Castelvetro strax söder om Modena i regionen Emilia-Romagna i norra Italien. 

Uppskattat lokalt vin

Det var inte heller vilket vin som helst, utan det lokalt mycket uppskattade Lambrusco Grasparossa, skriver italiensk media, från kooperativet Cantina Settecani.

Det känns som att sådant här bara händer i Italien. Det förstärker dessutom den bild vi har av det mat- och vinälskande folket. Och så här i bistra tider, är det väl inte mer än rätt att de ska få glädjas åt små vardagsunder.

Italien i en helt egen division

Italien är svenska vinkonsumenters otvivelaktiga favorit. Sett till det röda vinet har Italien skaffat sig ett enormt försprång till andra vinländer. Närmare 40 procent av det röda vin vi inhandlade på Systembolaget 2019 var från Italien. Det betyder i runda slängar 38,5 miljoner liter vin. På ett år. 

Tvåan, Spanien, hade ynka elva procent och elva miljoner liter. Snacka om att Italien ligger i en helt egen division.

Flödet av gott italienskt vin fortsätter

Från Systembolagets ser man heller ingen avmattning den närmaste tiden. Så flödet av riktigt gott rött italienskt vin lär fortsätta.

Nu kanske vi i Sverige inte kan få italienskt vin direkt ur kökskranen. Men vi kan å andra sidan inhandla riktigt bra rött vin från landet till överraskande bra pris. 

Gäller att passa på. 

Och hoppas på under.

Vinliv tipsar!

Grandicone Appassimento

“Rött vin från södra Italien tillverkat på appassimento-metoden. Det innebär att man torkar druvorna för högre koncentration och smak i vinet.

Vinet har en fyllig, smakintensiv karaktär med inslag av örter, vanilj, mogen frukt, björnbär, mjuk strävhet och en mycket lång eftersmak i bärig stil.”

Johan Franco Cereceda

Nr 75488 • 99 kr (1000 ml)

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.