Publicerat 1/12 - 2020

Rosa allt viktigare i vinbranschen

Rosa, rosa, rosa, oavsett om det är vin, drinkar, gin(!) eller annan dryck. Vi älskar färgen och inser att den gör sig riktigt bra i ett tjusigt glas. Samtidigt signalerar den… ja, vaddå?

Det händer en del på den rosa fronten. I synnerhet i vinvärlden. För en av de allra största trenderna just nu är att det vi dricker ska vara rosa. Året runt. Vi pratar rosa gin, rosa drinkar, rosa öl och rosa vin. 

Svårt att inte bli trendigare.

Men ser vi söderut vet vi att fransmännen idag dricker mer rosévin är vitt vin. Och att i Argentina har man länge druckit ett rosafärgat vin före det vita.

Provenceeffekten?

Jo, delvis. Alla som tillverkar rosévin idag vill att det ska vara lätt rosa, precis som vinerna från södra Frankrike. Och nånga som tillverkar rött och vitt vin, är mer och mer intresserade av att komplettera med ett rosa dito.

Men kanske också prosecco-effekten.

Samtidigt får vi inte glömma bort att det inte var mer än kanske 15 år sedan den rosa färgen på vin nästan väckte anstöt. Att se en man i femtioårsåldern som drack ett glas rosévin, blev närmast komiskt. Och var det bubblor i, var det ännu värre.

Men tack och lov utvecklas vi. Synd och skam vore väl annars.

För vad är godare än ett glas rosévin? Gärna med bubblor! Och nu när man tillåter rosa viner från Veneto, i svenskarnas älskade prosecco…

Cirkeln är sluten.

Vinliv tipsar!

Casteloro Prosecco Rosé

”Bubbelvin från Veneto som går under namnet prosecco. Blandning på vitt vin på druvan Glera med rött vin på druvan Pinot Noir. Ungefär 85 procent Glera och resterande Pinot Nero, som den kallas i Italien. Aromatiskt med inslag av hallon, svarta vinbär, rabarber och lite fläder. I smak härligt fruktig med viss fruktsötma, inslag av både blodgrape, rabarber, röd mango och kryddor med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till lite kallskuret, eller till Skagenröra.” 

Nr 78416 • 79 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.