Publicerat 1/12 - 2020

Rosa allt viktigare i vinbranschen

Rosa, rosa, rosa, oavsett om det är vin, drinkar, gin(!) eller annan dryck. Vi älskar färgen och inser att den gör sig riktigt bra i ett tjusigt glas. Samtidigt signalerar den… ja, vaddå?

Det händer en del på den rosa fronten. I synnerhet i vinvärlden. För en av de allra största trenderna just nu är att det vi dricker ska vara rosa. Året runt. Vi pratar rosa gin, rosa drinkar, rosa öl och rosa vin. 

Svårt att inte bli trendigare.

Men ser vi söderut vet vi att fransmännen idag dricker mer rosévin är vitt vin. Och att i Argentina har man länge druckit ett rosafärgat vin före det vita.

Provenceeffekten

Jo, delvis. Alla som tillverkar rosévin idag vill att det ska vara lätt rosa, precis som vinerna från södra Frankrike. Och nånga som tillverkar rött och vitt vin, är mer och mer intresserade av att komplettera med ett rosa dito.

Men kanske också prosecco-effekten.

Samtidigt får vi inte glömma bort att det inte var mer än kanske 15 år sedan den rosa färgen på vin nästan väckte anstöt. Att se en man i femtioårsåldern som drack ett glas rosévin, blev närmast komiskt. Och var det bubblor i, var det ännu värre.

Rosévin till mat

Men tack och lov utvecklas vi. Synd och skam vore väl annars. Nu när vi faktiskt kan tänka oss att dricka rosévin året runt. Men framför allt har vi äntligen förstått att rosévin, stilla som bubbel, är riktigt, riktigt bra till mat.

Grilla lite fisk och grönsaker, gör en krämig röra på gräddfil, rosépeppar, olivolja och flingsalt och kanske riven muskot för fyllighetens skull. Klart att servera.

För vad är godare om inte ett glas rosévin till?


Vinliv tipsar!

Enzo Bartoli Piemonte Rosato

Vinet är syrligt uppfriskande, lättdrucket med inslag av röda vinbär, citron, rabarber i balanserad stil med massor av härlig fräschör och en medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna en solig eftermiddag på takterrassen (om jag hade någon) eller till en sallad på lax, ljumma grönsaker och granatäpplekärnor.

Nr 77940 • 249 kr