Rosa allt viktigare i vinbranschen

Rosa, rosa, rosa, oavsett om det är vin, drinkar, gin(!) eller annan dryck. Vi älskar färgen och inser att den gör sig riktigt bra i ett tjusigt glas. Samtidigt signalerar den… ja, vaddå?

Det händer en del på den rosa fronten. I synnerhet i vinvärlden. För en av de allra största trenderna just nu är att det vi dricker ska vara rosa. Året runt. Vi pratar rosa gin, rosa drinkar, rosa öl och rosa vin. Och rosa bubbel!

Svårt att inte bli trendigare.

Men ser vi söderut vet vi att fransmännen idag dricker mer rosévin är vitt vin. Och att i Argentina har man länge druckit ett rosafärgat vin före det vita.

Provenceeffekten

Jo, delvis. Alla som tillverkar rosévin idag vill att det ska vara lätt rosa, precis som vinerna från södra Frankrike. Och nånga som tillverkar rött och vitt vin, är mer och mer intresserade av att komplettera med ett rosa dito.

Men kanske också prosecco-effekten.

Samtidigt får vi inte glömma bort att det inte var mer än kanske 15 år sedan den rosa färgen på vin nästan väckte anstöt. Att se en man i femtioårsåldern som drack ett glas rosévin, blev närmast komiskt. Och var det bubblor i, var det ännu värre.

Rosévin till mat

Men tack och lov utvecklas vi. Synd och skam vore väl annars. Nu när vi faktiskt kan tänka oss att dricka rosévin året runt. Men framför allt har vi äntligen förstått att rosévin, stilla som bubbel, är riktigt, riktigt bra till mat.

Grilla lite fisk och grönsaker, gör en krämig röra på gräddfil, rosépeppar, olivolja och flingsalt och kanske riven muskot för fyllighetens skull. Klart att servera.

För vad är godare om inte ett glas bubblande rosévin till?


Vinliv tipsar!

Aphros Phaunus Pet Nat Rosé, 2021

Mycket personligt bubbelvin från Portugal (!) i lite rustik, kryddig stil. Här hittar vi inslag av röda äpplen, röda plommon, grape, nötter, mandel, blommiga inslag, lavendel och massor av härlig, utvecklad frukt.

Supergott till grillad pulpo som kryddas lite extra med medelhavskryddor.

Nr 94229 • 235 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.