Publicerat 23/1 - 2020

Vad är bäst – naturkork eller skruvkapsyl?

Alltsedan kvalitetsvinerna för första gången skulle placeras nere i källaren för lagring har naturkorken varit den allenarådande förslutningen. Men är den verkligen bäst?

Kork är kontroversiellt. Det är heller inget att yvas över. Men en sak är säker: naturkorken har historiskt varit det absolut bästa sättet att försluta en flaska.

Att den lever kvar som norm när det kommer till kvalitetsviner har väldigt mycket med traditioner att göra. Men den stora frågan man ställer sig: Är naturkorken så bra, egentligen?

Vi har ett stort problem…

Svaret är aldrig enkelt. Men vi har ett stort problem, korkdefekten, som ibland uppstår när vinets bakterier reagerar mot klorämnet som används för att göra korken än mer flexibel och få den lite ljusare.

Att skruvkapsylen därför fått många vinproducenter att omvärdera sin förslutning är en välkommen utveckling. 

Den är bra på framför allt två sätt:

  • Dels är den förträfflig genom att vinet inte längre påverkas nämnvärt av förslutningen
  • Dels har skruvkapsylens succéartade utveckling tvingat naturkorkindustrin att öka kvaliteten på sin produkt. 

Syntetkorken då, vad hände med det gärna färgglada alternativet? 

Stulna på konfekten

Jo, den lever idag en mycket undanskymd tillvaro. Initialt var den billig att producera, men miljövänlig har den aldrig varit, vilket är en av de stora usparna när det kommer till naturkorken. 

Dessutom känner sig många stulna på konfekten när det är dags att korka upp ett vin – och så döljs en syntet i flaskhalsen. När sedan många vinproducenter slarvat med att beställa rätt storlek på korken, har detta gett huvudbry, inte minst på Systembolaget. 

Reklamationerna var under en period som flest när det gällde just syntetkorken. Folk kunde helt enkelt inte få ur dem ur flaskan. Vintillverkarna hade köpt för stora korkar. 

Det är ju en annan typ av korkdefekt.

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.