Vad är bäst – naturkork eller skruvkapsyl?

Alltsedan kvalitetsvinerna för första gången skulle placeras nere i källaren för lagring har naturkorken varit den allenarådande förslutningen. Men är den verkligen bäst?

Kork är kontroversiellt. Det är heller inget att yvas över. Men en sak är säker: naturkorken har historiskt varit det absolut bästa sättet att försluta en flaska.

Att den lever kvar som norm när det kommer till kvalitetsviner har väldigt mycket med traditioner att göra. Men den stora frågan man ställer sig: Är naturkorken så bra, egentligen?

Vi har ett stort problem…

Svaret är aldrig enkelt. Men vi har ett stort problem, korkdefekten, som ibland uppstår när vinets bakterier reagerar mot klorämnet som används för att göra korken än mer flexibel och få den lite ljusare.

Att skruvkapsylen därför fått många vinproducenter att omvärdera sin förslutning är en välkommen utveckling. 

Den är bra på framför allt två sätt:

  • Dels är den förträfflig genom att vinet inte längre påverkas nämnvärt av förslutningen
  • Dels har skruvkapsylens succéartade utveckling tvingat naturkorkindustrin att öka kvaliteten på sin produkt. 

Syntetkorken då, vad hände med det gärna färgglada alternativet? 

Stulna på konfekten

Jo, den lever idag en mycket undanskymd tillvaro. Initialt var den billig att producera, men miljövänlig har den aldrig varit, vilket är en av de stora usparna när det kommer till naturkorken. 

Dessutom känner sig många stulna på konfekten när det är dags att korka upp ett vin – och så döljs en syntet i flaskhalsen. När sedan många vinproducenter slarvat med att beställa rätt storlek på korken, har detta gett huvudbry, inte minst på Systembolaget. 

Reklamationerna ökade

Reklamationerna var under en period som flest när det gällde just syntetkorken. Folk kunde helt enkelt inte få ur dem ur flaskan. Vintillverkarna hade köpt för stora korkar. 

Det är ju en annan typ av korkdefekt.

Men hur ser det då idag idag med naturkorken? Jo, den har återjämtat marknadsandelar och i takt med att den blir ännu bättre, kommer efterfrågan att öka. Får det går inte att komma ifrån, många älskar ljudet av korken som dras upp ur flaskan…

Man vet att då är det dags.


Vinliv tipsar!

Amicone Bianco Organic

Vitt vin, ekologiskt från Veneto i norra Italien på en härlig druvblandning på Pinot Grigio, Sauvignon Blanc och Muscat.

Aromatiskt med fin balans, markerade fruktkaraktär, inslag av både citron, limeskal, äpplen och lite fläder i matorienterad stil med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna som det är eller ännu hellre till lite gratinerade skaldjur som toppas med lite olivolja, persilja och några droppar citron. Vinet bör serveras kylskåpskallt.

Nr 50117 • 99kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.