Publicerat 5/11 - 2019

Svenskarnas favoritvin kommer från Veneto

I Sverige är det italienskt vin som gäller. Piemonte må vara den trendigaste vinregionen, men svenska folket väljer hellre vin från en annan region: nämligen Veneto.

Närmare 60 miljoner liter italienskt vin såldes på Systembolaget förra året. Det gör landet till svenska vindrickares absoluta favorit med en marknadsandel på närmare 30 procent. 

Tvåan Frankrike hade inte ens hälften av försäljningen jämfört med italienskt vin. Något som pekar på den totala dominansen Italien nu har i Sverige. Och i år ser det ut att landa på ungefär samma siffror.

Storsäljarna är rött vin från södra delen av landet, liksom trendiga Piemonte med Barolo i spetsen.

Men fortfarande lockar vinerna från Veneto den svenska vinkonsumenten. Amarone och prosecco har ju satt trenden, och bakom dessa storsäljare hittar vi spännande viner som Bardolino, Soave, och Ripasso.

Inte minst Veneto Rosso får svenska konsumenter att välja italienskt. Bra kvalitet till ett överkomligt pris.

Addera lite italienskt käk på det. Varför inte en enklare pasta med svampsås och rikligt med färskriven parmesan.

Så där ja, kvällen är räddad.

Buon appetito!

Vinliv tipsar!

Casteloro Veneto Rosso

Casteloro är en stor och generös Veneto Rosso med alla de klassiska smakerna på plats. Doften bjuder på mörka körsbär, torkad frukt, färska örter, choklad och fat. Smaken är kraftfull och har en fräschör och längd som gör det utmärkt till många sorters mat. Njut till pasta, pizza och grillade kötträtter med smakrika tillbehör.

Nr 76971 • 95 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.