Svenskarnas favoritvin kommer från Veneto

I Sverige är det italienskt vin som gäller. Piemonte må vara den trendigaste vinregionen, men svenska folket väljer hellre vin från en annan region: nämligen Veneto.

Närmare 20 miljoner liter italienskt rött vin såldes på Systembolaget första halvåret i år. Det gör Italien till svenska vindrickares absoluta favorit med en marknadsandel på närmare 40 procent när det kommer till det röda vinet. 

Tvåan Frankrike hade bara hälften av försäljningen jämfört med italienskt vin. Något som pekar på den totala dominansen Italien nu har i Sverige. Och andra halvåret 2020 ser det ut att landa på ungefär samma siffror.

Valpolicellas härliga viner

Storsäljarna är rött vin från södra delen av landet, liksom trendiga Piemonte med Barolo i spetsen.

Men fortfarande är det kanske främst vinerna från Veneto som attraherar den svenska vinkonsumenten. Amarone och prosecco har ju satt trenden, och bakom dessa storsäljare hittar vi spännande viner som Bardolino, Soave samt Ripasso. För att nu inte prata om Valpolicella.

Härligt fruktiga viner för omedelbar konsumtion. Och perfekt till en pasta bolognese eller en pizza bianca med rikligt med ruccola.

Så där ja, kvällen är räddad.

Buon appetito!

Vinliv tipsar!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.