Det alkoholfria drinkalternativet – Boba tea

Boba tea, boba grande, bubble tea eller bubbelte – kärt barn har många namn. Om du ännu inte testat på denna trenddryck är det kanske på tiden? Boba tea är en söt dessertdryck vilken ursprungligen kommer från Taiwan. Drycken baseras på tapiokapärlor, te, mjölk av något slag och slutligen sötas och smaksätts den med… frukt, juice, nötter, choklad… ja, i princip vad man vill!

Och serverar du den i ett snyggt Martiniglas… vips har du coolaste drinken. Dessutom alkoholfri.

Varm eller kall?

Tedrinken kan serveras både varm och kall (med is!) men för att bäst njuta av innehållet ska den drickas genom ett tjockt sugrör så att de geleartade kulorna av tapioka kan följa med. Tapioka är en stärkelse som utvinns ur roten på kassavaplantan och säljs torra som mjöl eller gryn – tapiokapärlor.

Namnet boba kommer från beskrivningen på tapiokapärlornas sfäriska form vilka har liknats med bröst – boba på kinesiska. Tapiokapärlorna tillsammans med vätska ger drycken en bubblande karaktär när den skakas om. 

National Bubble tea day

Drycken uppfanns redan under slutet av 1980-talet när en dessert med tapiokapärlor blandades ned i ett glas med iste. Därefter blev den snabbt en hit, framförallt i sydostasien. Idag har Boba tea blivit en symbol för Taiwan och drycken har under de senaste åren trendat världen över. 

Det finns gott om cafeér som enbart säljer olika varianter av denna dryck och recepten likväl som kreativiteten flödar på internet. År 2020 lanserades en Boba tea emoji och numera har den sin alldeles egna dag, National Bubble tea day, vilken firas den 30 april varje år.

Massor av möjligheter

Receptet är relativt enkelt och möjligheterna till variation är många. För att göra din egen Bubba tea är det främst en sak du behöver tänka på. När tapiokapärlorna köps är de torra och hårda. Målet är att de ska bli sega och mjuka upp utan att bli alltför klibbiga. Koka därför tapiokapärlorna under uppsikt i ungefär 30 minuter och låt de därefter kylas lika länge. 

När detta är klart är den svåraste biten förbi! Lägg en skopa sega tapiokapärlor i ett glas, fyll därefter med te eller juice och, ja som sagt, vad helst du önskar. Drycken eller snarare drinken är att likna med en dessert, men för en nyttigare variant är det bara att skippa sockret. Voila!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.