Föreställ framtidens restaurangmenyer: fullproppade med buffalolarver, myror och gräshoppor. Den stora frågan är: vilket vin ska vi dricka till? Något du aldrig tidigare ätit?
Du kan höra hur det riktigt sprakar och knastrar när du tar första tuggan.
Men vilken person är du? Den som stänger menyn och lämnar krogen fort som ögat? Eller den som beställer in något du tidigare kanske aldrig ätit?
För att äta insekter är nämligen inte alls en dum idé.
Samtidigt som vi blir fler människor på planeten minskar våra jordbruksmarker och uppfödning av nötboskap blir hela tiden mer resurskrävande voch svårt. Att föda upp insekter är inte i närheten lika resurskrävande och det finns heller inga krav på att fodret måste vara på ett visst sätt.
Frågan är om du kan tänka dig att baka bröd på insektsmjöl? Lägga fluglarvskorvar eller gräshoppskorvar på grillen eller byta ut vanligglassen mot en välsmakande insektsglass när solen ligger på som mest?
Vad sägs om en välsmakande bönsyrseburgare med klassiska tillbehör eller för den våghalsige: Tarantellspindel stekt i het vitlök!
Insekter är dessutom rika på massor av viktiga näringsämnen, fleromättade fetter och mineraler som exempelvis järn.
På Vinliv har vi ännu begränsade erfarenheter från insektsköket. Men om det blir en realitet i framtiden, vill vi i alla fall ha vin til.
Vinliv tipsar!
Friterad Tarantella med sötsur sås och enkel bönsallad
En fylligare, fatlagrad och lätt smörig chardonnay möter upp den mer fisklika smaken spindeln får. Perfekt med en Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2018.
En friskt, skön riesling med massor av frukt och liten sötma matchar rättens frisk och lätt nötiga karaktär. Perfekt med en Ruppertsberger Imperial Cuvée Organic 2018.
Varningstext Det är inte lagligt att sälja och servera insekter som livsmedel i Sverige. Livsmedelsverket har uppmärksammat att vi inom EU vet för lite om eventuella risker. Vi vet inte om det är förenat med fara att äta insekter, eller inte. Det går att äta insekter i många delar av världen, även i ett antal europeiska länder.
Text: Harald Nylund
Johan Franco Cereceda
Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje
dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.
Åldersgräns25 år eller äldre
Vinliv innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år
Vinliv använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster, erbjudanden och annonser till dig Cookie settingsJAG FÖRSTÅR
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.