Äta myror – men vilket vin till?

Föreställ framtidens restaurangmenyer: fullproppade med buffalolarver, myror och gräshoppor. Den stora frågan är: vilket vin ska vi dricka till? Något du aldrig tidigare ätit?

Du kan höra hur det riktigt sprakar och knastrar när du tar första tuggan.

Men vilken person är du? Den som stänger menyn och lämnar krogen fort som ögat? Eller den som beställer in något du tidigare kanske aldrig ätit?

Trenden att äta insekter

För att äta insekter är nämligen inte alls en dum idé. 

Samtidigt som vi blir fler människor på planeten minskar våra jordbruksmarker och uppfödning av nötboskap blir hela tiden mer resurskrävande voch svårt. Att föda upp insekter är inte i närheten lika resurskrävande och det finns heller inga krav på att fodret måste vara på ett visst sätt. 

Frågan är om du kan tänka dig att baka bröd på insektsmjöl? Lägga fluglarvskorvar eller gräshoppskorvar på grillen eller byta ut vanligglassen mot en välsmakande insektsglass när solen ligger på som mest? 

Burgare på bönsyrsa?

Vad sägs om en välsmakande bönsyrseburgare med klassiska tillbehör eller för den våghalsige: Tarantellspindel stekt i het vitlök!

Insekter är dessutom rika på massor av viktiga näringsämnen, fleromättade fetter och mineraler som exempelvis järn. 

På Vinliv har vi ännu begränsade erfarenheter från insektsköket. Men om det blir en realitet i framtiden, vill vi i alla fall ha vin til.

Vinliv tipsar!

Friterad Tarantella med sötsur sås och enkel bönsallad

Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2018

En fylligare, fatlagrad och lätt smörig chardonnay möter upp den mer fisklika smaken spindeln får. Perfekt med en Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2018.

Nr 6463 • 89 kronor

Smörstekt syrsa med couscous och stekt paprika

Ruppertsberger Imperial Cuvée Organic 2018

En friskt, skön riesling med massor av frukt och liten sötma matchar rättens frisk och lätt nötiga karaktär. Perfekt med en Ruppertsberger Imperial Cuvée Organic 2018.

Nr 2801 • 79 kronor.

Varningstext 
Det är inte lagligt att sälja och servera insekter som livsmedel i Sverige.  Livsmedelsverket har uppmärksammat att vi inom EU vet för lite om eventuella risker. Vi vet inte om det är förenat med fara att äta insekter, eller inte. Det går att äta insekter i många delar av världen, även i ett antal europeiska länder.


Text: Harald Nylund

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.