Vinkramaren som älskar att surfa

Gillar man eko ska man också leva det hela vägen ut. Det menar vinfilosofen från Sydafrika, Johan Reyneke. Som gärna tar en paus i vinskapandet för att surfa.

Han möter upp på vingården. Det går liksom inte att ta fel, inte när det står Vinehugger på tröjan. Det står en klart också redan från början att han verkligen lever som han lär. Eko, bio och en enorm respekt för sammanhangen är liksom hans grej.

När vi vandrar omkring i hans vingård utanför Stellenbosch i Sydafrika, stannar han plötsligt upp och vänder sig mot mig.

– Jag har stenar här i jorden som är över 250 000 gamla. Man har hittat gamla verktyg som använts till att garva läder och ett som fungerar som yxa. 250 000 år gamla! Det ger perspektiv.

Vinhuset Reyneke grundades 1998 när Johan Reyneke Jr tog över jordbruket från sin mamma och började producera de första vinerna på familjens gård.

Redan från starten övergick Johan Reyneke till ekologiskt jordbruk och senare till biodynamiskt. Att han idag är en av de mest tongivande producenter av biodynamiska viner är det ingen som ifrågasätter.

– Idag, när vi sätter vetenskapen främst, ser vi också att biodynamiken kan ge bättre viner, om vi tänker just vetenskapligt, förklarar han på plats och fortsätter:

– Kanske är det så att jorden mår bättre av att man gräver ned ett tjurhorn i den, jorden får in lite luft och det kanske är bra för den.

Han berättar att det inte alls var självklart att han skulle börja med vinodling. Han var över i USA och läste filosofi på universitetet när han inte var ute och surfade, något han fortfarande älskar. När det var dags att komma hem, var hans plats knappast given i familjeföretaget.

– När jag kom tillbaka till vingården tyckte min pappa att jag skulle förtjäna minplats där och tvingade mig att arbete med det dagliga vingårdsarbetet.

På Reyneke är det viktigt att leva som man lär, inte bara biodynamiskt, i takt med naturen, utan också att producera viner utifrån en tydlig filosofi. För kvalitetetens skull. Så kallar man också en av sina vinserier för Vinehuggers Range.

Med glimten i ögat. Utan att släppa på ambitionen.

Vinliv tipsar!

Kolla in när Johan Reyneke är i sitt andra element!

https://www.facebook.com/thys.lombard/videos/2670663649613287/
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.