Bolgheri – från utskrattat vindistrikt till stjärnstatus

Det var inte länge sedan området i västra Toscana ansågs otjänligt för vinodling. Platt, för nära havet och dålig jordmån. Och så fanns ju Chianti och andra storheter till vindistrikt bara några mil därifrån. Men så en dag…

Italien är med sin historia, sin kultur, sin gastronomi och vinindustri ett av världens mest besökta och älskade länder. Det är vackert, maten är, stundtals i all sin enkelhet, obegripligt god och vinerna vinner internationell terräng, inte minst på den nordiska marknaden.

I Sverige är fyra av tio flaskor rött som inhandlas på Systembolaget från Italien. Och nu börjar vi också intressera oss för det vita italienska vinet.

Mångfald viner på lokala druvor

Några av de mest kända vinregionerna är Veneto i nordöst, Piemonte i nordväst, Sicilien, ön i söder och Toscana i mellersta delen av den apenninska halvön. En fantastisk mångfald med unika viner tillverkade på lokala druvsorter där den just i Toscana heter Sangiovese, av många betraktad som en av världens bästa.

Men som det kan vara ibland var det inte tillräckligt för alla. I synnerhet inte för den italienske adelsmannen tillika uppfödaren av rashästar, Mario Incisa della Rocchetta, en man som hade Bordeaux viner som förebild, viner på helt andra druvsorter än de italienska.

Bordeaux var den stora förebilden

Han började odla bland annat Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc i området inte långt från staden Pisa. Här var vingårdarna som han anlade på stenig mark, en jordmån som påminde mycket om den i Graves i Bordeaux. 1948 blev de första vinerna klara och fick namnet Sassicaia som betyder stenig mark på det lokala språket. Men det skulle dröja ytterligare 20 år innan det lanserades kommersiellt. Och då var succén ett faktum.

Resten är egentligen modern vinhistoria. Sassicaia slog igenom med dunder och brak, ett nytt vinområde var fött och längre fram slog sig andra vinodlare ner i trakten och började producera viner av extremt hög kvalitet. 

De vinerna var så bra, att en amerikansk vinskribent på besök blev så imponerad att han kallade vinerna för Supertucans. Och så fick det bli. 

Bolgheri med ny stjärnstatus

Idag tillverkas det en mångfald spännande viner i området som kallas Bolgheri. Sedan 1994 är det dessutom klassat som ett DOC och inte som tidigare som ett Vino da Tavola. Trots att man brukar internationella druvsorter, har distriktet alltså erhållit den näst högsta klassificeringen. Bara det imponerande.

Bolgheri behåller dessutom sin stjärnstatus och vinerna blir bara bättre och bättre. Man brukar också dela in vinerna, alltså Supertuscan-vinerna, i tre skolor. Den ena handlar om att vinet är tillverkat på endast de internationell/franska druvsorterna, den andra enkom på Sangiovese och den tredje en kompromiss, alltså på Sangiovese och de internationella druvsorterna.

Några av de bästa vinerna i världen

Men kvaliteten är det däremot ingen som kompromissar om. Vinerna har normalt en mycket lång lagringspotential, fin struktur med tydlig strävhet, markerad fruktighet och syra samt en komplexitet som gör att vissa viner är att betrakta som några av de bästa som produceras. I världen.

Alltså, från utskrattat distrikt till ikoniskt på bara några decennier.

Bolgheri. Lägg det på minnet.

Kortfakta Bolgheri

Redan 1944 planterade vinhuset Sassicaia sina första vinstockar.

Viktigaste druvsorter är de blå Cabernet Sauvignon, Merlot och Sangiovese. De viktigaste gröna är Vermentino, Trebbiano och Sauvignon Blanc.

1994 fick Bolgheri DOC-klassificering. Innan dess klassades vinerna som bordsvin.

Klimatet i Bolgheri är utpräglat Medelhavsklimat.

Den naturliga stigningen från Medelhavet till bergmassivet österut ger druvodlingarna olika förutsättningar. 

Begreppet Supertuscan kommer från de viner som producerades i området på franska druvsorter.

Bolgheri ligger mellan de toskanska städerna Pisa i norr och Grossetto i söder.

Filmtajm!

Lär dig jättemycket om Supertuscan!

Vinliv tipsar!

Castelgufo Bolgheri Vino Biologico

Sannerligen prisvärt vin från Italiens kanske mest exklusiva vindistrikt, Bolgheri i västra delen av Toscana.

Aromatiskt med härliga toner av svarta vinbär, blåbär, vanilj och balans. I smak mycket intensiv med tydlig strävhet, frukt och fräschör i bra balans och en relativt lång eftersmak med både charm och intensitet. Kan lagras fem, tio år.

Det här vinet dricker jag gärna till gryta på oxsvans med krämigt potatismos. Vinet slår jag över i en karaff några timmar innan konsumtion.

Johan Franco Cereceda

Nr 78464 • 139 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.